Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voetbalverordening tijdens ontknoping eredivisie: flessen, blikjes en vuurwerk verboden op uitgaanspleinen

13 mei 2017, 18.17 uur · Aangepast 13 mei 2017, 18.33 uur · Foto: foto jaap

Morgen is er op het Rembrandtplein, Thorbeckeplein en Leidseplein een zogeheten voetbalverordening van kracht. Burgemeester Van der Laan kondigt dit aan om openbare ordeverstoringen door voetbalsupporters zoveel mogelijk te voorkomen.

De voetbalverordening gaat om 12.00 uur in en loopt tot middernacht. Om 14.30 uur speelt Ajax tegen Willem II. Als deze wedstrijd wordt gewonnen en Feyenoord punten laat liggen is Ajax kampioen van de eredivisie. De gemeente verwacht vanwege de ontknoping veel Ajax-supporters in de binnenstad.

De verordening is alleen gericht op voetbalsupporters die zich op het Rembrandtplein, Thorbeckeplein en Leidseplein bevinden. Voetbalsupporters mogen niet op de pleinen klimmen op het straatmeubilair of objecten, geen gezichtsbedekkende kleding dragen, cameratoezicht niet hinderen en geen zaken bij zich dragen waarmee de openbare orde kan worden verstoord, bijvoorbeeld doordat er mee kan worden gegooid.

Als voorbeeld geeft de gemeente blikjes en flessen, maar ook aan fakkels en vuurwerk. Voetbalsupporters kunnen op de pleinen gecontroleerd worden door de politie.