Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Lijsttrekkersverkiezing D66 Amsterdam losgebarsten met debat: 'Er zijn uitdagingen voor de stad'

13 mei 2017, 21.25 uur

Met nog ongeveer tien maanden te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen barst de strijd los om het lijsttrekkerschap van de partijen. Bij onder andere VVD en SP staat de keuze al vast. Maar D66 heeft drie kandidaten en die begonnen vandaag aan hun strijd.

De kandidaten zijn: Reinier van Dantzig, fractievoorzitter sinds het vertrek van Jan Paternotte, Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid en de minst bekende: Dehlia Timman, raadslid en woordvoerder Jeugd en Cultuur.

Waar staan ze voor?
De belangrijkste vraag is natuurlijk: waar staan de kandidaten voor? 'Inzetten op een groene, diverse en een echt sociale liberale koers. Je voelt dat er echt een beweging is die daarvoor gaat', zegt Choho. Timman: 'Ik ben een kind die is opgegroeid tussen twee verschillende culturen. Dat betekent dus dat ik van kinds af aan heb geleerd dat je vanuit verschillende perspectieven naar hetzelfde probleem kan kijken.'

Lees ook: 'Meerdere kandidaten lijsttrekkerschap D66'

Ook Van Dantzig heeft plannen voor de stad: 'We moeten meer schonere woningen bouwen en heel veel investeren in onderwijs. Ik vind dat we daar vooral mee moeten doorgaan. Maar aan de andere kant zijn er natuurlijk ook uitdagingen. Ik maak me zorgen dat Amsterdam een middenklasse verliest. En daar sta ik echt voor: meer woningen voor de middeninkomens.'

Drukte
En ook over misschien wel het grootste probleem van de stad op dit moment: de drukte, hebben de kandidaat-lijsttrekkers een mening. 'De bezoeker van de toekomst moet ook naar de Sloterplas', oppert Dantzig. Choho: 'Ik vind dat de vervuiler moet betalen.' Timman pleit voor het verbeteren van de infrastructuur in de stad én het openbaar vervoer. Volgens haar is dat op dit moment nog niet op orde.

Stemmen
In totaal gaan de kandidaten drie keer met elkaar in debat. Op 18 mei is het tweede debat in De Balie, over de vrije, veilige en barmhartige stad. Op 23 mei is er een slotdebat, met het thema 'opgroeien in de stad.' Vanaf morgen kunnen D66-leden hun stem uitbrengen via internet. 28 mei is de laatste dag dat er gestemd kan worden.