Start van hoofdcontent

Stad

nl

Organisator 'Ship Happens' betaalt gedupeerden niet terug: 'Het potje is leeg'

15 mei 2017, 19.31 uur

Festivalorganisator Meubel Stukken heeft helemaal geen geld om gedupeerden van het omstreden 'Ship Happens' terug te betalen. Dat schrijft het bedrijf in een e-mail aan een van de 'afzeggers'.

Meubel Stukken is onder andere bekend van het festival Valtifest, dat dit jaar voor de tiende keer gehouden wordt. In januari kwam het bedrijf in opspraak omdat het vragen ontweek van mensen die een kaartje hadden gekocht voor Ship Happens, een feest op een cruiseschip dat dagenlang over de Noordzee zou varen.

Ship Happens zou al in 2016 plaatsvinden, maar is sindsdien twee keer uitgesteld. Ook werd het feestje ingekort en ging de prijs van een kaartje omhoog. Reden voor veel bezoekers, die al aanbetalingen hadden gedaan van 250 tot 1250 euro, om begin dit jaar hun geld terug te vragen. Maar Meubel Stukken gaf niet thuis. De telefoon werd niet opgenomen en het kantoor leek verlaten. Uiteindelijk verscheen eigenaar Peter van der Meulen voor de camera van AT5 en beloofde hij de 160 gedupeerden hun geld terug te geven.

Geen geld
Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zijn er volgens de gedupeerden maar een handvol van hen gecompenseerd. In een mailwisseling tussen een van de benadeelden en Meubel Stukken, die AT5 in handen heeft, geeft de organisator aan het geld niet te hebben. 'Zoals je weet, is het potje leeg', schrijft een anonieme medewerker (die benadrukt dat hij of zij niet Van der Meulen is). Al het geld zou al in de 'pre-productie' van Ship Happens zitten.

Lees ook: Organisator bootfeest Ship Happens: 'We stellen bezoekers binnen een maand tevreden'

Het geld om bezoekers terug te betalen is er pas als nieuwe mensen wel een kaartje kopen, schrijft het bedrijf. Meubel Stukken adviseert de afzeggers zelfs om vrienden te introduceren die wel een kaartje willen, zodat er geld in kas komt om de gedupeerden terug te betalen. De compensatie zou in volgorde van aanmelding gaan en wie later een kaartje kocht moet daarom maar even geduld hebben.

Andere potjes
De organisator geeft ondertussen verschillende redenen waarom het terugstorten zo langzaam verloopt. De ene keer komt dit door fysieke bedreiging van medewerkers, de andere keer door vakantie van medewerkers.

De anonieme medewerker van Meubel Stukken claimt dat er al voor 55.000 euro aan terugbetalingen gedaan zijn. In een Facebookgroep waar inmiddels meer dan 300 gedupeerden verenigd zijn, is er de nodige scepsis rond dit cijfer. Bij hen zijn er maar enkele gevallen van compensatie bekend. 'Wellicht staan niet alle annuleerders in jullie groep', werpt Meubel Stukken tegen in een e-mail.

Lees ook: Omstreden 'Ship Happens' begint met terugbetalen: festival opnieuw uitgesteld

Volgens de mysterieuze medewerker is het productieteam van Ship Happens volop bezig met het alsnog vol krijgen van het cruiseschip. Ook al is er geen geld voor promotie. Daarnaast zou het gebrek aan geld in het potje van Ship Happens geen invloed hebben op andere festivals van Meubel Stukken, zoals Valtifest. Dat zouden 'andere potjes' zijn.

Valtifest
Ondanks verwoede pogingen, was Meubel Stukken vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Het geduld van de gedupeerden is langzamerhand wel op. 'Ik wilde de organisatie heel graag het voordeel van de twijfel geven, heb ze maanden lang de kans gegeven', zegt Binnie Bruggeman. Zij beheert de Facebookgroep met festivalgangers die hun geld terug willen. 'Maar niemand kreeg de afgelopen maanden een bericht. Aangetekende brieven van juristen werden geweigerd, hoorde ik van mensen. Dat is heel raar.'

Ondanks de perikelen rond Ship Happens organiseert Meubel Stukken dit jaar wel gewoon de tiende editie van Valtifest. Met dat festival werd vorig jaar nog zo'n 70.000 euro verlies geleden, schreef Het Parool eerder dit jaar. Veertig van de zestig artiesten die optraden tijdens Valtifest wachtten toen nog op hun geld. Ook voor hen was Meubel Stukken slecht bereikbaar.