Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College wil een pop-up hotel in de Bijlmerbajes

17 mei 2017, 00.08 uur · Aangepast 17 mei 2017, 00.46 uur · Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Het stadsbestuur wil graag een tijdelijk hotel inrichten in één van de torens van azc Wenckebachweg dat is gevestigd in de voormalige Bijlmerbajes. Het Hotel Utopia moet voor 80 tot 90 procent door statushouders gerund worden.

Het hotel moet medio juni opengaan en tot 1 juni november tussen 36 en 50 bedden beslaan. De organisatie van Hotel Utopia zou in handen moeten komen van de maatschappelijke onderneming Movement on the Ground in samenwerking met The Student Hotel en Refugee Company. 

De opbrengsten worden zoveel mogelijk gebruikt voor opleidingen voor de statushouders. Zij doen hiermee werkervaring op waarmee kansen op een baan in het hotelwezen in de stad groter worden, zo redeneert het college. 

In het azc Wenckebachweg verblijven momenteel 600 asielzoekers. Twee van de zes toren zijn momenteel leeg, één daarvan zal worden gebruikt voor het hotel. Althans, als het doorgaat.

Wethouder Eric van der Burg benadrukt dat er nog geen toestemming is van de minister van Veiligheid en Justitie. Al wordt die wel snel verwacht.