Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente heeft veel te besteden: miljoenen naar handhaving en scholen

17 mei 2017, 11.04 uur · Aangepast 17 mei 2017, 11.38 uur

Het college van b en w wil de komende jaren honderden miljoenen uitdelen. Dat blijkt uit de voorjaarsnota 2017. Zo gaat er 160 miljoen euro naar scholen.

Dit is dan meteen het grootste bedrag. Het bedrag is bedoeld voor de renovatie van bestaande scholen en schoolpleinen. Maar ook voor het bouwen van nieuwe scholen. Ook is de gemeente van plan om 15 miljoen in sportaccommodaties te stoppen. 

Drukte in goede banen
De gemeente zet komende periode vol in op de drukte in de stad. Zo investeert de gemeentein 2018 2,25 miljoen euro in een nieuw evenemententerrein in Westpoort en in bestaande terreinen om de druk op de stad tijdens grote evenementen af te laten nemen. Ook wordt er geld gepompt in bestaande terreinen om overlast te verminderen. Er wordt vanaf 2019 toeristenbelasting ingevoerd voor passagiers van cruises en aanbieders van 'stadsrondritten' moeten vanaf 2018 een belasting gaan betalen voor hun gasten.

Handhaving
De handhaving in de stad kan ook op een investering rekenen. Er komt 15,9 miljoen euro extra beschikbaar in 2018 en 2019. 4,1 miljoen hiervan is structureel. Het geld is onder meer voor handhavers op straat, trainingen en in de toekomst moet het makkelijker worden voor Amsterdammers om overlast te melden. De taxibranche kan ook op meer handhavers rekenen. Daar is 1,7 miljoen voor uitgetrokken. De handhaving op de Noord-Zuidlijn gaat per jaar 1,2 miljoen euro kosten. 

Extra pontjes en een metrostation
Er gaat ook flink aan de weg getimmerd worden, als het aan het college ligt. Er wordt met de voorbereiding gestart voor de Javabrug (11,6 miljoen) en metrostation Sixhaven in Noord (1,5 miljoen), er komen twee nieuwe pontjes (8 miljoen) en de toetsing van de veiligheid van bruggen gaat 5,3 miljoen extra kosten.

Verlaging belastingen
Ook voor de 'gewone Amsterdammer' zijn er meevallers. Het belastingtarief op drinkwater moet met 6 procent omlaag en de rioolheffing daalt met 2 procent. Hiervoor wordt 7 miljoen uitgetrokken. 

Opvang vluchtelingen
Er komt komende jaren ook extra geld vrij voor de opvang vluchtelingen. Er wordt 3,8 miljoen euro extra vrijgemaakt om zogenoemde statushouders sneller te laten integreren. Aan de tijdelijke opvang is ook gedacht: daar gaat 3 miljoen heen. Dan komt er nog 1,9 miljoen vrij voor bijzondere bijstand van statushouders, 2 miljoen voor de bed-, bad-, broodregeling in 2018. De taalcoaches voor statushouders kunnen op een half miljoen rekenen.

Loon voor ambtenaren
De gemeente zelf wil natuurlijk ook een graantje meepikken van de miljoenen. Zo worden de lonen in 2018 opnieuw geïndexeerd naar het prijsniveau en wordt de inflatie meegerekend. Daar wordt 25,3 miljoen euro voor vrijgemaakt. Dit bedrag is ook bedoeld voor materieel. Ook wordt er 5,6 miljoen extra vrijgemaakt voor subsidies.

2016 was een goed jaar voor Amsterdam. Het jaar werd afgesloten met een positief resultaat van 104,4 miljoen euro.