Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lijnbaansgracht krijgt gloednieuwe zwevende 'fietsvlonder'

18 mei 2017, 14.08 uur · Aangepast 18 mei 2017, 16.08 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Tegenover de Melkweg aan de Lijnbaansgracht komt een gloednieuwe 'fietsvlonder' te liggen. Er passen straks 500 fietsen op. De zwevende stalling vervangt het ponton dat er nu ligt.

Zoals op de artist impression te zien is, ziet de stalling er hypermodern uit. Het oppervlakte hangt boven het water, een verschil met de ponton die in het water ligt. 

De fietsenvlonder maakt deel uit van de renovatie van het Leidseplein. Bezoekers van het plein of van de Melkweg kunnen hun fiets straks van twee kanten de vlonder op rijden. Van de Melkweg-kant en vanaf het doodlopende stukje van de Leidsegracht komt een toegang in de vorm van een fietsentrap.

Lees ook: Verbouwing Leidseplein veel eerder klaar dan gedacht

Verderop op het Leidseplein komt er nog een plek voor 2000 fietsen in een ondergrondse stalling. Eind 2017 moet het vernieuwde Leidseplein af zijn. Daarna start de renovatie van het Kleine-Gartmanplantsoen. Totale kosten van de renovatie zijn geraamd op bijna 70 miljoen euro.

abc5media_image_1

Begin 2018 wordt er een besluit genomen door de raad over de te bouwen fietsvlonder. De planning is dat de fietsenstalling in 2020 in gebruik genomen wordt.

Gemeente Amsterdam