Stad rekent op 150.000 fans bij eventuele Ajaxhuldiging

Mocht Ajax er komende woensdag in slagen de Europa League te veroveren, wordt de ploeg donderdag om 18.00 gehuldigd op het Museumplein. De stad houdt in dat geval rekening met de komst van 150.000 fans.

Woensdagavond is er al ruimte voor honderdduizend fans tijdens de public viewing op het Museumplein. Het terrein gaat om 18.00 uur open, laat de gemeente vrijdagmiddag weten. De voorbeschouwing start om 19.45 uur en de festiviteiten zullen naar verwachting rond 23.45 uur zijn afgelopen. 

Om overlast te voorkomen worden flink wat extra handhavers en politie ingezet. Ook worden door de hele stad extra prullenbakken en plaskruizen geplaatst. Sommige straten rond het Museumplein zullen worden afgezet, om bezoekersstromen in goede banen te leiden. 

De gemeente houdt ook rekening met feesten elders in de stad. Horecazaken mogen woensdag langer openblijven, de gemeente ziet het als een 'weekenddag', en kroegen mogen ook zelf grote schermen neerzetten. Zolang de schermen maar niet richting de straat gericht staan. Voor glaswerk is op op het Museumplein én op terrassen waar voetbal wordt gekeken geen plaats. 

Op het Leidse-, Thorbecke- en Rembrandtplein mogen vooralsnog géén schermen worden geplaatst op de huldigingsdag, vanwege het risico op 'overcrowding'. Ook geldt op deze pleinen een voetbalverordening.

Huldiging
Alléén als Ajax woensdag wint van Manchester United is er een huldiging. Hiervoor houdt de gemeente rekening met de komst van 150.000 mensen. Die zijn vanaf 15.00 uur welkom op het Museumplein. Vanaf 17.00 uur is er een voorprogramma en rond 18.00 uur worden de Ajacieden op het podium verwacht. Rond 19.30 uur is het feest afgelopen. 

Donderdag als huldigingsdag is niet onomstreden. Voor Ajaxfans die naar Stockholm afreizen betekent het bijvoorbeeld dat het waarschijnlijk lastig wordt om bij een eventuele huldiging aanwezig te zijn. 'Daar staat tegenover dat door de gekozen dag (Hemelvaartsdag) en het tijdstip veel fans er juist wél bij kunnen zijn', stelt de gemeente. 'De gemeente betreurt het dat uitgerekend een deel van de trouwe supporters een eventuele huldiging zal missen, maar ziet geen mogelijkheden om het feest later die avond of een andere dag te organiseren.'

2011
De viewing en een eventuele huldiging zijn de eerste Ajax-feesten in de binnenstad sinds 2011. Toen liep de huldiging na het kampioenschap van Ajax volledig uit de hand.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie