Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Beoordelingscommissie rondvaartboten legt schuld slagveld bij gemeenteraad

19 mei 2017, 23.41 uur · Aangepast 20 mei 2017, 11.16 uur · Foto: Jos van Zetten

De commissie die bepaalde of rondvaartboten voldoende in het Amsterdamse grachtenbeeld pasten voor een vergunning, zegt dat het de schuld is van de gemeenteraad dat veel bijzondere schepen geen vergunning kregen.

Dat schreef de commissie in haar verslag van de beoordelingsprocedure. De commissieleden was een zwijgplicht opgelegd, dit is de eerste keer dat er officieel iets over hun motivatie naar buiten komt.

Gemeenteraad ontevreden
In de categorie ‘beeldbepalend’ werden eind april zestig vergunningen toegekend waarvan er 46 bij gewone rondvaartboten die bestemd zijn voor de toeristenvaart belandden, in plaats van klassieke of unieke schepen. Dit tot grote schrik van de gemeenteraad, die juist meer diversiteit wilde in de rondvaart.

Die 46 komen bovenop de 75 vergunningen die al naar de standaard glazen rondvaartboten gaan. Tientallen bijzondere schepen dreigen nu naar de schroot te moeten. Eigen schuld, aldus de beoordelingscommissie. 'De Amsterdamse rondvaartboot [is] bij toepassing van de criteria nauwelijks te verslaan.'

Lees ook: Reders woedend: identieke boten kregen totaal andere beoordeling van commissie

De onafhankelijke commissie werd in november aangesteld om te bepalen welke rondvaartboten voldoende ‘beeldkwaliteit’ hadden om in de categorie beeldbepalend een vergunning te krijgen. Daarbij werden wensen van de gemeenteraad in criteria gegoten. Of een boot erfgoedwaarde had, was volgens die criteria niet van belang, en daar is de commissie kritisch over.

abc5media_image_1

In strijd met Erfgoedwet
In het verslag, dat op 20 april gedateerd is, staat: 'De commissie wijst er op dat dit op gespannen voet staat met de Erfgoedwet. (…) Schepen die cultuurgoed zijn komen in aanmerking voor ontheffingen in wet- en regelgeving.' Deze wet ging in op 1 juli 2016, en moet zorgen dat historisch belangrijke zaken niet verloren gaan.

Lees ook: Vergunningsysteem voor rondvaartboten 'lijkt helemaal mislukt'

Volgens de commissie hadden de door de gemeenteraad gestelde criteria onder andere tot gevolg dat bijzondere schepen werden ingekort, om maar aan de eisen te kunnen voldoen. 'Het kan toch niet de bedoeling zijn van deze procedure dat hoog scorende boten, met een mogelijke erfgoedstatus, ingekort moeten worden om ze beeldbepalend te maken volgens de regels van de categorie "beeldbepalend"’, zo schrijven de commissieleden.

Een meerderheid van de gemeenteraad gaf eerder al aan niet gelukkig te zijn met de uitkomst van het vergunningsproces. Verantwoordelijk wethouder Udo Kock schrijft vrijdagavond in een brief aan de gemeenteraad dat de suggestie ‘dat bepaalde vaartuigen mogelijk als cultureel erfgoed aangemerkt kunnen worden op basis van de Erfgoedwet’ wordt meegenomen in het onderzoek dat naar de toewijzing van de vergunningen wordt uitgevoerd.

Lees ook: Wethouder weigert vergunningen rondvaartboten opnieuw te verdelen