Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente: 'Dreigingsniveau niet gewijzigd'

23 mei 2017, 15.54 uur · Aangepast 23 mei 2017, 17.48 uur · Foto: AT5

Het dreigingsniveau in de stad blijft - ondanks de aanslag in Manchester - ongewijzigd. 'De aanslag in Manchester past helaas in het dreigingsbeeld', zo meldt de gemeente vanmiddag in een verklaring.

'De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft in 2013 het dreigingsniveau in Nederland verhoogd naar substantieel. Dit houdt in dat een aanslag ook in Amsterdam reëel is. De aanslag in Manchester past helaas in het dreigingsbeeld. Het benadrukt helaas de realiteit waar alle grote steden in Europa helaas al langer mee te maken hebben', valt te lezen in de schriftelijke verklaring.

' Net als in de rest van Nederland geldt daarom ook in Amsterdam al enige tijd extra waakzaamheid, ook bij grote evenementen zoals bij de public viewing van Ajax en popconcerten'. De gemeente meent dat elk evenement door de driehoek bekeken wordt. Aansluitend daaraan worden maatregelen genomen die passen bij het soort evenement. Welke maatregelen dat zijn wordt niet gecommuniceerd door de driehoek.

Halfstok

Verder laat het bestuur weten dat er wordt meegeleefd met de veelal jonge slachtoffers die gisteravond om het leven kwamen tijdens het concert. De vlaggen bij het stadhuis hangen daarom ook sinds vanmorgen half stok. 

De gemeente onderzoekt hoe de stad morgen tijdens de finale stil kan staan bij de slachtoffers van de aanslag.