Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moeder tiener met nepwapen verbolgen: 'Ze hadden geen kwaad in de zin'

24 mei 2017, 19.54 uur · Foto: Politie Amstelveen

De moeder van één van de tieners die gisteren in Amstelveen werden gearresteerd met nepwapens, reageert verbolgen over de manier waarop dit ging. Volgens haar was het duidelijk dat de kinderen geen kwaad in de zin hadden.

'Duidelijk dat de wapens nep zijn'
De vijf tieners waren bezig met het opnemen van een video voor een schoolproject. Hierbij hadden ze drie nepwapens bij zich. Meerdere mensen die dit hadden gezien, waren zo geschrokken dat ze de politie belden. 'Ik kan me voorstellen dat mensen die dat van een grote afstand zien daarvan schrikken. Maar het is duidelijk te zien dat de wapens nep zijn', zegt de moeder - die niet met naam in dit artikel genoemd wil worden. 'Daarom was de loop van het geweer ook rood geverfd', voegt ze er aan toe.

'Wonder dat er geen wapens zijn getrokken'
Agenten hadden na het ontvangen van de melding van afstand al kunnen inschatten dat het om tieners ging die waarschijnlijk geen kwaad in de zin hadden. Daarmee hadden de vijf jongens van 15, 16 en 17 nog geluk, meent een politiewoordvoerder. 'Het is een wonder dat er geen wapens getrokken zijn.'

Lees ook: Commotie om nepwapens in Amstelveen

Alle vijf geen legitimatie
Bij aankomst vroegen agenten om een legitimatiebewijs van de jongens. Deze konden ze alle vijf niet tonen. In eerste instantie werden ze daarom ook hiervoor meegenomen. 'De politie was in eerste instantie ook helemaal niet onder de indruk, leek het', verklaart de moeder. Later werden ze beschuldigd van het overtreden van de wapen- en munitiewet. De tieners zullen doorgestuurd worden naar HALT voor een alternatieve straf. 'En daarmee hebben ze nog geluk', zegt de politiewoordvoerder.

Geen eten en koude cel
Hoe het er vervolgens op het bureau aan toe ging, is de moeder niet over te spreken. Dit had echt anders gekund volgens haar. De jongens hebben uren vastgezeten en een van hen - de eigenaar van de nepwapens - moest zelfs overnachten in de cel. 'Het was rond etenstijd toen ze daar in de cel werden gezet. Toen ze om eten vroegen, kregen ze niks.' Het was volgens haar lange tijd onduidelijk wat er met haar zoon aan de hand was en waar hij was. 'Gelukkig kon hij nog een appje sturen dat hij werd meegenomen door de politie, anders had ik helemaal niks geweten.' Al met al is ze van mening dat de manier waarop de politie de kinderen behandelden echt anders had gekund.

Volgens de politie hadden de tieners niet nagedacht over de eventuele gevolgen van het op straat lopen met op echt lijkende wapens. Daarnaast droegen ze ook nog anonymous maskertjes op hun hoofd. Een rechter zal nog bepalen wat voor soort straf de jongens te wachten staat.