Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politiechef steekt stokje voor hoofddoek-plan

26 mei 2017, 11.12 uur

De hoofdcommissaris van de landelijke politie, Erik Akerboom heeft besloten dat de hoofddoek geen onderdeel wordt van het politie-uniform.

Akerboom is geschrokken van de heftige reacties op het voorstel dat de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg, schrijft het AD. 'Op dit moment constateer ik dat er duidelijk geen draagvlak is voor dit idee. De discussie polariseert de gelederen binnen en ook buiten de politie', heeft Akerboom geschreven op het intranet van de politie. Hij reageert voor het eerst op het plan.

Aalbersberg zei vorige week te overwegen om hoofddoeken toe te staan bij het politie-uniform. Doel was om meer mensen van allochtone afkomst in het politiekorps te krijgen. 'Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben', zei de Aalbersberg toen, ook in het AD.

Volgens politiechef Akerboom waren de reacties op het idee 'Ongekend omvangrijk, emotioneel en soms over de grens.' Volgens de politiebaas is het debat op sommige momenten te ver gegaan. 'Zowel binnen als buiten onze organisatie ging en gaat het er fel aan toe, bij voor- en tegenstanders. Dat begrijp ik, want het betreft een gevoelig onderwerp, waarover de meningen sterk uiteenlopen Maar soms, ook in ons korps, worden de normen van verdraagzaamheid en fatsoen overschreden', schrijft Akerboom.

Tegenover het AD wordt het bericht van de politiechef bevestigd.