Start van hoofdcontent

112

nl

Grote brand in Westelijk Havengebied, NL-Alert actief

27 mei 2017, 21.53 uur · Aangepast 28 mei 2017, 01.58 uur

In het Westelijk Havengebied is vanavond een grote brand uitgebroken. De zwarte rookwolken zijn in de hele stad te zien. Rond 21.30 uur is er een NL-Alert verstuurd. De bluswerkzaamheden gaan nog zeker de hele nacht duren.

De brand ontstond rond 19.30 uur bij het afvalverwerkingsbedrijf Icova aan de Kajuitweg. Er zouden meerdere explosies zijn gehoord. Volgens een woordvoerster van de brandweer woedt de brand in één opslagruimte. Er is besloten om het pand gecontroleerd uit te laten branden en ervoor te zorgen dat de brand niet overslaat. Het blussen gaat nog zeker de hele nacht duren.

NL-alert
Rond 21.30 uur is er een NL-Alert verstuurd. De brandweer laat hierin weten dat de rookontwikkeling voorlopig nog niet gaat afnemen. Rond middernacht trok de rook nog steeds richting Noord. Daarop werd besloten een tweede NL-Alert te sturen.

Brandresten
De brandweer heeft op meerdere plekken in de stad metingen verricht om te kijken of er bij de brand schadelijke stoffen vrijkomen. Vanuit Tuindorp komen meldingen binnen van brandresten die neerdwarrelen. 'Het gaat om huis-, tuin- en keukenafval dat in de brand staat. We snappen de zorgen van bewoners. Maar er zijn geen verhoogde concentraties gemeten', zegt en woordvoerster van de brandweer. 

Wel geldt het advies van de brandweer dat iedereen die last heeft van de rook de ramen en deuren gesloten moet houden. De brandresten kunnen door bewoners zelf worden opgeruimd.

Meldingen
Vanuit de hele stad en omliggende plaatsen zijn brandweerwagens aanwezig om de brand te bestrijden. Er opgeschaald naar een Grip 1 incident. De politie heeft alle omliggende wegen in de buurt van het bedrijf hermetisch afgesloten. Ook vaart de pont tussen het Hempontplein en Zaandam niet. Uit de hele stad komen meldingen van rookwolken. Ook op het Markermeer is de brand zichtbaar.

Tweede brand
Het is al de tweede brand in korte tijd in het Westelijk Havengebied. Eind april woedde een verwoestende brand in een bedrijfsverzamelgebouw. Er raakte toen niemand gewond.

Kijk hier naar een interview met de woordvoerster van de brandweer:

Video #143830

Beelden: Martin Damen