Start van hoofdcontent

112

nl

Brandresten dwarrelen neer in Noord: 'Als het asbest was geweest hadden we een groot probleem'

28 mei 2017, 02.17 uur

Een bewoner van Noord kwam vanavond thuis en zag stukken brandresten uit de lucht vallen, afkomstig van de grote brand in het Westelijk Havengebied. Even werd aan asbest gedacht, maar gelukkig kon de brandweer al snel laten weten dat het slechts om verbrandde afvalresten ging.

'We kwamen net thuis. Hadden natuurlijk de brand al gezien. Op de kussens zat inmiddels ook al heel stof, van die kleine deeltjes. Op een gegeven moment zag ik grote stukken naar beneden komen. Het ziet eruit als polyester, maar asbest heeft ook deze vormen', beschrijft de man.

Lees meer: Grote brand in Westelijk Havengebied, NL-Alert actief

Hij schrok niet, maar besloot de brandresten niet met blote handen op te pakken: 'Ik hield er wel afstand van, maar ik ging toch nadenken. Kan het asbest zijn? Want als dat zo is hebben we wel een probleem met zijn allen. Ik heb meerdere van dit soort vlokken gezien. Die kwamen her en der naar beneden.'

Geen asbest
Gelukkig werd al snel duidelijk dat het niet om asbest ging, vertelt ook de man: 'Je weet nooit zo goed wie je moet geloven. Maar via via begreep ik dat dit veel gebruikt wordt in glasvezelmatten voor dakisolatie. Dat kan hoog de lucht ingaan en een paar kilometer meezweven. Voor asbest is dat niet waarschijnlijk, dus het zal allemaal wel meevallen.'

Bewoners van Noord kunnen de brandresten zelf opruimen, zegt de brandweer. Het blussen van de brand in het Westelijk Havengebied gaat nog de hele nacht duren.