Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vrij spel voor huisjesmelkers door liberalisering huurmarkt

30 mei 2017, 18.16 uur · Aangepast 30 mei 2017, 18.27 uur

Huurders in de stad zijn steeds vaker de dupe van de nieuwe woningwet. Deze werd vorig jaar ingevoerd. Huurders van particuliere sociale huurwoningen kunnen bijvoorbeeld na twee jaar op straat komen te staan door tijdelijke contracten.

Particuliere verhuurders mogen tijdelijke contracten aanbieden volgens de nieuwe wet. Bij duurdere woningen krijgt de verhuurder de mogelijkheid om de prijs iedere vijf jaar aan te passen naar het niveau van de markt. Huurders die een sociale huurwoning van een particulier huren hebben daarnaast amper rechten. 

Gedupeerden
Het Parool
 sprak huurrechtenadvocaat Marco Zweers die steeds meer gedupeerde huurders over de vloer krijgt die te maken hebben met de tijdelijke contracten. De nieuwe Wet Doorstroming zorgt er voor dat verhuurders onder meer tijdelijke contracten van twee of vijf jaar kunnen afsluiten. Volgens Zweers een mooie kans voor particuliere verhuurders om de prijzen drastisch omhoog te gooien. 'Je sluit met gebruikmaking van van de nieuwe wet alleen nog maar huurcontracten af voor twee jaar tegen de dan geldende maximale huur. Je kunt steeds hogere sprongen maken; het zijn nieuwe huurders. Uiteindelijk bereik je de huurgrens, nu 710,68 euro. Daarboven zijn de huren vrij en sluit je contracten met de mogelijkheid dat de huur elke vijf jaar wordt aangepast aan de markt', zegt Zweers in de krant.

Uit de woning geprocedeerd
Dus hoe vaker een verhuurder wisselt van huurder, hoe sneller de prijs kan worden opgeschroefd. 'Met het tijdelijke huurcontract dat met de nieuwe wet is ingevoerd, is dat mogelijk', zegt Zweers. Intussen zijn er verhuurders die van huurders met een vast contract af proberen te komen. Want die ontspringen de dans voorlopig. 'Hebben de huurders iets gedaan wat niet mag? Kan de huurder eruit geprocedeert worden?'

Betaalbare huurwoningen verdwijnen
Op deze manier wordt het aantal betaalbare sociale huurwoningen dat beschikbaar is voor mensen met een lager inkomen steeds kleiner. De nieuwe woningwet zorgt er voor dat de voorraad particuliere sociale huurwoningen rap slinkt.

Huisjesmelkers
In Het Parool bevestigt wethouder Laurens Ivens van Wonen het probleem. De gemeente heeft de problemen aangekaart bij het ministerie in Den Haag. 'Dit is koren op de molen van huisjesmelkers die hun huizen snel in de vrije sector willen krijgen', zegt Ivens.