Start van hoofdcontent

Stad

nl

Winkeliers Nieuwendijk gaan zelf winkelverboden opleggen

30 mei 2017, 19.19 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Winkeldieven en overlastgevers die in de fout gaan in een winkel op de Nieuwendijk krijgen een winkelverbod. Winkeliers in de straat zijn de overlast zat en gaan op eigen houtje de strijd aan.

Afhankelijk van de overtreding krijgt de dader óf eerst een collectieve waarschuwing of direct een collectief winkelverbod voor 1 of 2 jaar. Winkels die meedoen aan dit 'collectieve winkelverbod' zijn te herkennen aan een sticker op de deur.

'Ongeveer een derde van de winkels in de straat doet mee. Het is een signaal aan de winkeldieven', zegt Jeantine Geelhoed van de winkeliersvereniging. Als voorbeeld noemt Geelhoed iemand die onder winkeliers bekend staat als een soort van spotter.

'Hij komt de winkel binnen en kijkt wat rond op zoek naar iets. Zijn kompanen komen dan even later de winkel leegroven.' Mocht de banneling alsnog een winkel binnengaan, dan is er volgens de winkeliersvereniging sprake van huisvredebreuk.

'Een winkel is geen openbare ruimte. Dat betekent dat de eigenaar zelf de regels mag bepalen, zonder daarbij te discrimineren', zegt Geeldhoed.