Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Wellicht toch sponsor in naam Johan Cruijff Arena

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 mei 2017, 19.57 uur

Wellicht krijgt de Johan Cruijff Arena toch een sponsor in de naam. Ajax en de gemeente houden die mogelijkheid open.

Dat staat in de intentieovereenkomst tussen de gemeente, de Arena en Ajax die het college van b en w naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Wel zijn tabaksfabrikanten bij voorbaat uitgesloten. Dat is afgesproken in overleg met de nabestaanden van Johan Cruijff. De voetballegende overleed vorig jaar aan longkanker.

Lees ook: Johan Cruijff krijgt dan toch zijn stadion: Amsterdam Arena wordt Johan Cruijff Arena

In de overeenkomst staat dat de partijen het eens zijn dat de naam zal veranderen in de Johan Cruijff Arena. Dat was al bekend. Maar er wordt ook de mogelijkheid genoemd dat een commerciële partij eventueel 'een element aan de nieuwe naam van de Amsterdam ArenA' wil toevoegen. Partijen die de reputatie van de persoon Johan Cruijff kunnen schaden, worden uitgesloten. Over elke partij wordt op dat moment overlegd, alleen de tabaksindustrie wordt bij voorbaat geweigerd.

Lees ook: Sjaak Swart: 'Ik denk dat we ook beter gaan spelen in de Johan Cruijff Arena'

De nabestaanden van de legendarische voetballer hebben toestemming gegeven aan Ajax en en de Arena om de naam Cruijff rechtenvrij te gebruiken. In ruil daarvoor moeten die partijen jaarlijks een bijdrage overmaken aan de Johan Cruyff Foundation. Dit kan ook in natura gaan.

De gemeente is ook met de Arena overeengekomen dat ze 23 procent van de certificaten van de Arena overdraagt aan Ajax. In het verleden sprak Amsterdam nog wel eens over afstoten van belangen in het stadion. De gemeente behoudt zelf een strategisch belang van 25 procent nog voor tenminste tien jaar. Ajax zelf heeft een huurverlaging van het stadion van 75 procent uitonderhandeld. De kosten van de naamswijziging van het stadion zullen worden verdeeld onder Ajax, de gemeente en de NV van het stadion zelf.