Start van hoofdcontent

Ajax

nl

'Peter Bosz vertrekt tegen zijn zin bij Ajax en wordt trainer Borussia Dortmund'

6 juni 2017, 09.01 uur · Aangepast 12 oktober 2017, 18.03 uur

Ajax-trainer Peter Bosz verkast definitief naar Borussia Dortmund. Bosz en de Ajax-leiding liggen volgens De Telegraaf met elkaar overhoop en daarom tekent hij een meerjarig contract bij de Duitse club.

Bosz heeft er net één seizoen opzitten bij Ajax waarin hij nipt tweede werd en de finale van de Europa League haalde. Zijn contract loopt nog tot medio 2019, de verwachtingen voor de komende jaren waren na jet succesvolle seizoen dan ook hooggespannen. 

'Zal zo'n vaart niet lopen' - Peter Bosz, 25 mei
Kort na de verloren finale leek Bosz zelf geen enkele intentie te hebben om Ajax te verlaten. 'Of ik er vanuit ga dat ik blijf? Ja, als ik niet word ontslagen tenminste. Dat zal zo'n vaart niet lopen. Het is een grotere zorg om alle jongens voor de club te behouden.'

Maar volgens De Telegraaf rommelde het dus intern flink. Bosz en zijn assistent Hendrie Krüzen zouden constant botsen met de andere vier assistenten: Hennie Spijkerman, keeperstrainer Carlo l'Ami, hersteltrainer Björn Rekelhof en Dennis Bergkamp. Wat Bosz betreft mocht het viertal vertrekken maar daar wilde de leiding van Ajax in de persoon van Edwin van der Sar niet aan, schrijft de krant.

Tegen zijn zin in
En dus lijkt het er op dat Peter Bosz tegen zijn zin in Ajax de rug toekeert. Bosz kon tot op het laatste moment op brede steun rekenen: van spelersgroep tot supporters tot de raad van commissarissen. Dortmund zal naar alle waarschijnlijkheid een flinke som geld betalen aan Ajax om Bosz binnen te halen. Zelf gaat Bosz het veelvoudige verdienen van wat hij in Amsterdam maandelijks kreeg overgemaakt. 

Bij BVB wordt hij de opvolger van Thomas Tuchel, hij werd deze week ontslagen. Assistent Hendrie Krüzen volgt hem in zijn kielzog naar Duitsland.

Wat nu?
En dus moet Ajax weer op zoek naar een nieuwe trainer. Mogelijk bevindt deze zich al in eigen gelederen: Marcel Keizer wordt in Ajax-kringen genoemd als opvolger. Hij eindigde dit seizoen met Jong Ajax op een fraaie tweede plek in de Jupiler League.

Sky Duitsland noemt de Oostenrijker Roger Schmidt als kandidaat, hij had dit jaar Bayer Leverkussen onder zijn hoede waar hij werd ontslagen. Schmidt stond ook bij Red Bull Salzburg aan het roer toen het in 2014 Ajax alle hoeken van het veld liet zien. Hij zit momenteel zonder club.