Start van hoofdcontent

112

nl

Roemruchte Naoufal F. in zwaarbeveiligde rechtbank voor aanslag Diemen

7 juni 2017, 12.18 uur · Aangepast 7 juni 2017, 19.35 uur · Foto: RTE News

Ruim een jaar na zijn aanhouding in Ierland, staat Naoufal F. vanmiddag voor het eerst voor de rechter in Nederland. De 36-jarige F. is volgens het Openbaar Ministerie een kopstuk in de onderwereld.

Als de Ierse politie F. vorig jaar april oppakt met twee valse identiteitsbewijzen en dure horloges, hebben de Nederlandse autoriteiten meteen interesse in zijn overlevering. De naam van F. gonst dan al rond in allerlei zaken. Zo vermoedde justitie enige tijd dat hij een van de daders van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt was.

Lees ook: Amsterdamse crimineel Naoufal F. gepakt in Dublin

Het Openbaar Ministerie (OM) draagt 'verschillende delicten' aan om hem naar Nederland te halen. Onder andere een mishandeling in de Jimmy Woo in 2012. Maar daar wordt hij van vrijgesproken. Maar justitie weet hem ook als opdrachtgever te linken aan de mislukte liquidatie van Peter 'Pjotr' R. in Diemen, eind 2015. De Ierse aanklager besluit F. in februari over te dragen aan z'n Nederlandse collega's.

'Buik'
Vanmiddag besluit de rechter in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol of F. in voorarrest blijft zitten of zijn zaak in vrijheid mag afwachten. Justitie moet dus voldoende bewijs aandragen. Het bewijs in de zaak is echter een stuk complexer dan vingerafdrukken, getuigenverklaringen of zelfs dna-sporen. Het OM moet een wirwar van 3,6 miljoen berichtjes ontcijferen en aan elkaar verbinden.

Lees ook: Boze baas na mislukte moordaanslag: 'Wat is dit voor shit, hij rijdt toch geen ferri?'

De daders van de mislukte liquidatiepoging in Diemen werden namelijk aangestuurd via berichtjes op encrypted telefoons, die gebruikmaakten van zogenoemde PGP (pretty good privacy). De opdrachtgever of coördinator werd zowel 'Buik' als 'Tijger' genoemd. In ontcijferde berichtjes blijkt hij woedend na de mislukte aanslag en uit hij dat door de daders uit te schelden voor 'kk hoertjes'.

Gekraakte berichten
Volgens justitie is deze 'Buik' Naoufal F., maar het zal nog een hele klus zijn om dit te bewijzen. Hoewel er een schat aan gekraakte berichtjes uit de onderwereld uit te lezen zijn, is het nog de vraag welke bijnaam bij wie hoort en is de gebruikte (straat)taal niet altijd even eenduidig uit te leggen.

Lees ook: Politie verwacht Amsterdamse liquidaties op te lossen dankzij ontcijferde data

Tegenover Het Parool ontkende Inez Weski, de advocaat van F., gisteren dat haar cliënt 'Buik' en 'Tijger' is. 'Men knoopt van alles aan elkaar, maar op welke gronden blijft onduidelijk', zegt ze. 'Mijn cliënt wordt ten onrechte afgeschilderd als staatsvijand nummer één.'