Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouder Ivens stuurt brief aan informateur

7 juni 2017, 22.26 uur · Aangepast 8 juni 2017, 01.44 uur

Wethouder Laurens Ivens (wonen) heeft een brief over het aanbod van huurwoningen aan informateur Tjeenk Willink gestuurd wordt. Hij hoopt dat er bij de vorming van een nieuw kabinet meer aandacht is voor huurders met een middeninkomen.

Eerder vroegen de PvdA en GroenLinks de wethouder in een motie om een 'stevige lobby'. De wethouder doet dat door deze brief. Willink zit deze dagen in zijn eigen huis aan tafel met VVD, CDA, D66 en GroenLinks in de hoop een nieuw kabinet te kunnen vormen. 

'Ons verzoek aan de onderhandelaars is om te bespreken welke maatregelen op rijksniveau genomen kunnen worden en welke extra ruimte voor lokale overheden er mogelijk is om de bestaande woningvoorraad betaalbaar en toegankelijk te houden voor huishoudens met een middeninkomen', schrijft Ivens in de brief.

Benutten
Ivens wil onder meer dat huishoudens met een laag middeninkomen gemakkelijker gebruik kunnen maken van een huurwoning van een woningcorporatie, door de bestaande voorraad huurwoningen 'beter te benutten'. Ook zou hij graag zien dat verhuurders van woningen in de vrije sector gestimuleerd worden de huren te verlagen.

'Bovenstaande maatregelen zijn heel belangrijk voor de huishoudens met een middeninkomen op de Amsterdamse woningmarkt', stelt Ivens. 'Wij hopen dat de thematiek van het middensegment in gebieden waar de markt overspannen is, bijzondere aandacht krijgt in een nieuw Regeerakkoord.'

Wijsheid
De wethouder zegt ook altijd beschikbaar te zijn voor een toelichting. Verder wenst hij Tjeenk Willink 'veel wijsheid' toe bij de verdere formatiebesprekingen.

Ivens vertelt deze week in het AT5-programma Park Politiek meer over zijn oproep aan de informateur.