Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rondvaartbootjes straks allemaal elektrisch? Toch niet

9 juni 2017, 15.40 uur

Binnen een paar jaar varen alle rondvaartboten in de stad rond met een elektrische motor. Althans, dat is het idee. Maar een van de eerste, nieuwe vergunningen blijkt naar een boot met óók een dieselmotor te zijn gegaan.

Wethouder Udo Kock (Water) vertelde het aan iedereen die het maar wilde horen: de passagiersvaart in het centrum is straks helemaal elektrisch. Stil en duurzaam. En ook zijn woordvoerder was tot vandaag stellig: alleen met een elektromotor aan boord kom je nog de grachten op.

Lees ook: Raad van State zet streep door nieuw vergunningsysteem voor rondvaartboten

In de praktijk blijkt het toch anders nu de eerste veertien vergunningen voor rondvaartboten kleiner dan 14 meter zijn uitgedeeld. Daar zit een boot tussen die naast een elektromotor ook een dieselmotor heeft.

Lees ook: Nog meer fouten gemaakt bij beoordeling rondvaartboten

Foutje? Nee. Volgens Waternet mag dit gewoon. 'Zolang hij op de binnenwateren van Amsterdam maar altijd elektrisch vaart. Op het buitenwater zoals hij IJ mag hij ook op diesel varen. Onze handhavers zien de boot regelmatig varen in de grachten en ze zijn alert op de gebruikte aandrijving', zegt een woordvoerder.

Patrouilles
Nu het nog om één boot gaat, zal dat weinig problemen opleveren. Maar de markt is helemaal vrijgegeven. Ook toekomstige vergunningaanvragers met een hybride boot kunnen gewoon toestemming krijgen, zolang maar aan een aantal welstandseisen wordt voldaan. Waternet patrouilleert nu met twee boten door de grachten, de vraag is of dat over een paar jaar genoeg is om alle boten in de gaten te houden.

Lees ook: Vergunningsysteem voor rondvaartboten 'lijkt helemaal mislukt'

Rondvaartboten die opereren op de open markt, mogen nog maar maximaal 14 meter lang zijn. Zij kunnen onbeperkt vergunning aanvragen, zolang ze aan een aantal eisen voldoen. Deze week verwees de Raad van State echter het nieuwe vergunningenbeleid voor boten langer dan 14 meter naar de prullenbak. Wethouder Kock speelt sindsdien met de gedachte om de rondvaartmarkt ook voor die grotere boten dan maar helemaal open te gooien. Daarmee zal het nog moeilijker worden om de passagiersvaart op de grachten te controleren.