Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marokkaanse Amsterdammers organiseren protestmars tegen politieke onrust Rifgebergte

12 juni 2017, 16.07 uur · Aangepast 17 juni 2017, 16.24 uur · Foto: Screenshot uit video van verborgen camera

Aanstaande zaterdag wordt op de Dam een protestmars gehouden tegen de arrestaties van activisten in het Rifgebergte in Marokko. Rif Alert, de organisatie die het initiatief neemt voor de demonstratie, verwacht minimaal duizend deelnemers.

De mars zal om 15:30 beginnen en voert de protestanten naar het Museumplein, waar onder meer vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap zullen spreken. Rif Alert wil tevens bewerkstelligen dat de Nederlandse regering zich uitspreekt tegen de toenemende intimidatie die zij op Nederlandse bodem constateren. 

Intimidatie 
Die toenemende intimidatie werd afgelopen vrijdag opgenomen tijdens een gebed om een moskee in Geuzenveld. In een video die op internet circuleert spreekt een imam van de moskee al-Ihsane sprak zich fel uit tegen de protesten in het Rifgebergte. Daarop heeft publicist Asis Aynan aangifte gedaan tegen haatzaaien. 

In het vooral Berberse Rifgebergte wordt al maanden geprotesteerd omdat bewoners van de regio zich achtergesteld voelen ten opzichte van de rest van het land. De spanningen bereikten eind mei een kookpunt toen Nasser Zafzafi, één van de leiders van de opstand, werd gearresteerd.

Eerder werd al in Den Haag en Rotterdam gedemonstreerd tegen de ontwikkelingen in het Noord-Marokko.