Start van hoofdcontent

112

nl

OM: 'Politievrijwilliger verkocht zeker 135 geheime documenten'

13 juni 2017, 13.13 uur · Foto: Anne Sachtleven

Een vrijwillige politieagente zou informatie uit vertrouwelijke politiesystemen hebben verkocht.

De verdachte is de 63-jarige Carla T. die volgende week voor de rechter staat voor schending van het ambtsgeheim. Ze zou van 2010 tot 2012 als 'volontair' bij de politie Amsterdam-Amstelland geld en diensten hebben aangenomen in ruil voor politiedossiers en andere geheime documenten.

Lees ook: Politie-inspecteur Hero Brinkman opgepakt wegens schending ambtsgeheim

De verdachte zou haar inkomsten hebben ontvangen via een stichting die op zou komen voor slachtofferbelangen. Via die stichting zijn 86 facturen met een totaalbedrag van ruim 700 euro ingediend bij een onbekend advocatenkantoor. Ook werd er enkele duizenden euro's overgemaakt voor andere zaken.

Politiedossiers
Carla T. zou in ruil geheime documenten uit politiesystemen hebben opgevraagd en geprint. Dat zouden er in ieder geval 135 zijn. Het zou onder andere gaan om politiedossiers. Volgens het Openbaar Ministerie had T. moeten weten dat ze dit niet had mogen doen.

Lees ook: Agente klust bij als prostituee

Ook Jan A. (42) is verdachte in de zaak. Hij zou een vriendschappelijke relatie hebben opgebouwd met Carla T. om zo de geheime documenten in handen te krijgen. Ook wordt hij verdacht van het betalen voor de informatie.