Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe lijnen GVB bekend: negen trams hebben andere route

16 juni 2017, 09.42 uur · Aangepast 16 juni 2017, 13.16 uur · Foto: Flickr/Maurizio Mori

Het GVB heeft vandaag de nieuwe lijnennetkaart bekendgemaakt. Negen van de vijftien tramlijnen krijgen een nieuwe route of verdwijnen zelfs.

De nieuwe lijnennetkaart, gebaseerd op het zogenoemde visgraatmodel, gaat vanaf 22 juli 2018 in. Dat is de datum waarop de Noord/Zuidlijn volgens de planning in gebruik moet worden genomen.

Eerder was al bekend dat het GVB gebruik ging maken van het visgraatmodel en dat tram 14 bijvoorbeeld niet meer door Bos en Lommer rijdt. Maar gisteren was het GVB pas klaar met het bedenken van alle wijzigingen. De volledige kaart, die vandaag gepubliceerd is, is hier te zien.

abc5media_image_1

Nummers
Omdat de veranderingen zo ingrijpend zijn en veel trams deels op dezelfde route gaan rijden, is overwogen om af te stappen van het systeem met nummers. Uiteindelijk is besloten om dat niet te doen. 'We denken dat we op die manier zo min mogelijk verwarring zaaien bij reizigers', zegt een vervoerskundige van het GVB tegen de Volkskrant.

Lees ook: Kritiek op visgraatmodel GVB: 'Gaat ons een stuk te ver'

Volgens het GVB zijn reizigers dankzij het nieuwe lijnennetwerk sneller op hun bestemming, al moet er wel vaker worden overgestapt.