Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geldboete geëist tegen trambestuurder dodelijk ongeluk Osdorp

16 juni 2017, 23.23 uur · Aangepast 17 juni 2017, 11.46 uur

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een geldboete en een drie maanden voorwaardelijke rijontzegging geëist tegen Martine R. De trambestuurder staat voor de rechter voor de aanrijding met de 20-jarige Fatih Ugur aan de TussenMeer in Osdorp september 2014. De botsing met de tram was fataal voor Ugur, hij overleed ter plekke.

De pas 20 jarige Fatih Ugur steekt op vrijdagavond 19 september de Tussen Meer over op weg naar zijn stamkroeg. Martine R. die op dat moment tram 17 bestuurt ziet Fatih over het hoofd, trapt nog op de noodrem, maar tevergeefs. Fatih komt onder de tram en is overlijdt direct.

Lees ook: Man (20) overleden na aanrijding tram Osdorp

'Het gaat hierr om een zaak met een zeer tragische afloop. Op zitting hebben we ook kunnen luisteren naar de verklaringen van nabestaanden die zeer aangrijpend waren. Maar ook heeft de verdachte via de advocaat laten weten zeer mee te leven met de nabestaanden', zegt persofficier Katelijne den Hartog.

Lees ook: Motoren bij herdenking slachtoffer dodelijk tramongeluk

Verschillende onderzoeken van zowel de politie als het GVB wijzen uit dat R. die avond ver onder de maximale snelheid van 50 kilometer per uur reed. Verder melden meerdere getuigen dat Faith een telefoon aan zijn oor had toen hij overstak. 'Er zijn voldoende getuigen die zeggen dat het slachtoffer tijdens het oversteken aan het telefoneren was. De politie zegt ook dat dat vermoedelijk de toedracht was', zegt Maarten Witlox, de advocaat van Martine R. 

De advocaat van de nabestaanden spreekt dit tegen. Volgens advocaat Onur Emre was hij tien minuten voor het ongeluk aan het bellen. Niet op het tijdstip van de aanrijding. Maar toch is hij tevreden met de eis van het OM. 'Het gaat er om dat er vervolging plaatsvindt.  Het moet een signaal zijn voor in dit geval de trambestuuders in een drukke stad als Amsterdam.'

Martine R. was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. Wel sprak ze haar medeleven uit aan de nabestaanden via haar advocaat. Ze vind het verschrikkelijk dat de familie een kind moet missen.  30 juni volgt de uitspraak.