Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (92) overleden

Fotograaf Dolf Toussaint is vorige week op 92-jarige leeftijd overleden. De Amsterdammer was een van de meest vooraanstaande fotografen van Nederland.

Toussaint was geïnteresseerd in het vastleggen van mensen. Op zijn foto's staan de Amsterdammers centraal. In een van zijn bekendste boeken, De Jordaan (1965), legde hij de Jordaan in het begin van de jaren ´60 vast.

De stad is in de periode dat hij fotografeerde, tussen circa 1960 en 2000, ingrijpend veranderd door stadsvernieuwing en verandering van de bevolkingssamenstelling. Hij vond het nodig om die ontwikkelingen voor de toekomst vast te leggen.

Toussaint vond het belangrijk om het hele verhaal in één beeld te vangen: 'Je moet het zó uitleggen dat er geen tekst meer aan te pas komt. Je moet steeds die foto geven, die ellenlange explicatie overbodig maakt. Geur, geluid, kleur – alles moet je telkens weer overbrengen in een plat vlak van zwart, wit en grijs.'

Het Stadsarchief bewaart Toussaint's Amsterdamse werk. Het archief organiseert volgend jaar zomer een overzichtstentoonstelling. Op die foto's zijn onder andere Amsterdammers te zien in het dagelijkse leven op de Dam en op een popfestival in het Amsterdamse Bos in 1971.

Foto: Dolf Toussaint