Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositie woest: 'Raad verkeerd geïnformeerd over erfpachtreferendum'

22 juni 2017, 01.11 uur · Aangepast 22 juni 2017, 01.31 uur

De gemeenteraad is volgens de oppositie verkeerd geïnformeerd over de mogelijkheid van een erfpachtreferendum. Woensdagochtend bleek dat Amsterdammers toch niet gaan stemmen over de erfpachtplannen, omdat dit wettelijk gezien niet kan.

De oppositie was woensdagavond woest. 'Ik vraag mij eigenlijk af wat wij hier aan het doen zijn', reageerde Marjolein Moorman (PvdA) geërgerd. 'Aan het eind van het proces wordt er ineens gezegd; oh ja, sorry, we hadden inderdaad een nieuwe referendumverordening in 2014 opgesteld en oh ja, daardoor blijkt nu dat u hier eigenlijk helemaal niet over gaat.'

Burgemeester Van der Laan en wethouder Eric van der Burg hebben volgens de oppositie de afgelopen jaren aangegeven dat een referendum over de overstapregeling voor erfpachters mogelijk zou zijn. 'Ik vind dit in de historie van Amsterdam als een college zich zo gedraagt, zo omgaat met de inwoners van Amsterdam, dan vraag ik mij af wat de toekomst biedt', zei Reenze van Brug van de Partij van de Ouderen.

'College ook verrast'
Opmerkelijk genoeg gaf Van der Burg toe dat ook het college verrast was door het advies van de referendumcommissie. Hij wilde verder niet op de vragen ingaan omdat de burgemeester formeel over het referendum gaat. Hij zegde toe dat de vragen maandag schriftelijk worden beantwoord.

Ordevoorstel
Het CDA probeerde via een ordevoorstel het besluit over de erfpachtregeling volgende week uit te stellen, maar dat voorstel kreeg - na een korte schorsing waarbij de voorzitter werd vervangen - niet genoeg stemmen.

D66 wil de uitspraak van de referendumcommissie volgende week bespreken met burgemeester Van der Laan.