Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Stadsdeelvoorzitter wilde vergoeding geven voor niet-bestaande vergadering'

23 juni 2017, 10.31 uur · Aangepast 23 juni 2017, 15.17 uur · Foto: Google Streetview

De voorzitter van de bestuurscommissie in Oost, Ivar Manuel, wil een vergoeding uitkeren aan de leden van de bestuurscommissie voor een vergadering die nooit heeft plaatsgevonden. Het gaat om een bedrag van 250 euro per commissielid. Een toezichthouder is na de ontdekking opgestapt.

Dat schrijft De Telegraaf. Marcel Mokveld (VVD) zit in de agendacommissie. Soms wordt er enkel vergaderd om het vergaderen zodat de vergoeding kan worden ontvangen. 'Het komt regelmatig voor dat er nauwelijks tot niks wordt besproken. Vergaderingen duren soms nog geen uur', zegt Mokveld. Toch krijgen de leden dan hun vergoeding.

Om dit soort praktijken tegen te gaan is Mokveld in die agendacommissie gaan zitten. In die commissie kan hij bepalen wat er op de vergaderagenda staat. Op 23 mei stond er een voorbereidende vergadering van het stadsdeel op de planning, maar deze had geen agendapunten. Dus geen vergoeding. In een brief heeft Ivar Manuel gesteld dat er mensen zich bij hem hebben gemeld en dat er verwarring zou zijn ontstaan. Hij stelt voor om er een technische sessie van te maken. Commissieleden kunnen zo toch de vergoeding verwachten.

'Het lijkt wel of iedereen achter je rug om zit te pushen om die maximale 1500 euro te ontvangen. Maar daarvoor zitten we natuurlijk niet in het bestuur van het stadsdeel. De gemeente is geen cashmachine. Dat geld is niet meer dan een prikkel om zoveel mogelijk te vergaderen, ook als er niks te bespreken valt', zegt Mokveld in de krant.

Maar verder dan de uitspraken komt Mokveld niet. Vanwege de 'wanstaltige vertoning' binnen het stadsdeel besloot hij op te stappen.

Stadsdeel Oost
'In Oost wordt betaald per vergadering, geen vergadering betekent geen vergoeding. Het is eerder voorgekomen dat er geen vergoeding is betaald omdat er geen agendapunten waren', stelt het stadsdeel in een reactie.

'Sinds januari heeft Oost een nieuwe werkwijze waarbij we proberen om bewoners meer bij de politieke besluitvorming te betrekken. Bij die nieuwe manier van werken hoort vergaderen op locatie of uit elkaar gaan in werksessies. Tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van 23 mei waren er twee van deze sessies. Of deze sessies onderdeel zijn van de voorbereidende vergadering staat nog ter discussie en wordt binnenkort in het presidium besproken', aldus het stadsdeel.