Start van hoofdcontent

112

nl

Douaniers verdacht van doorlaten coke: 'Drugs verstopt in flessen olijfolie'

23 juni 2017, 14.27 uur · Foto: Flickr

Het Openbaar Ministerie verdenkt vijf mannen en een vrouw van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel via Schiphol. Twee van de verdachten werken voor de douane.

Het gaat om de 34-jarige Van Z. uit Haarlem en de 50-jarige Van de W. uit Purmerend. Zij voerden controles uit bij postbedrijven die pakketten uit het buitenland ontvangen. Het OM verdenkt deze twee ervan dat ze door twee andere verdachten betaald zijn om verdovende middelen door te laten tijdens de controle bij het internationale postkoeriersbedrijf DHL op Schiphol.

De betalende verdachten zijn de 46-jarige N. uit Purmerend en de 60-jarige C. uit Oostzaan.

Tot slot zouden twee verdachten, de 56-jarige H. uit Wilnis en de 61-jarige Van B. uit Amsterdam, zijn betrokken bij de smokkel door het in ontvangst nemen van de verdovende middelen of door op te treden als geadresseerde van het pakket.

Coke in olijfolie
H. liet de coke, 8 kilo verstopt in bijna honderd flessen olijfolie, bezorgen bij zijn autospuiterij in Noord. Dit gebeurde in oktober 2015. Samen zouden ze ook geprobeerd hebben een lading coke te smokkelen in een boekenpakket. Verder is bij verdachte N. thuis een vuurwapen aangetroffen en bij verdachte Van Z. een stroomstootwapen. In een loods is apparatuur voor een hennepkwekerij gevonden, die toebehoorden aan verdachte C.

De zaak tegen de zes begint vandaag in de rechtbank op Schiphol. De zitting loopt t/m 6 juli.