Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leraren zijn lage lonen en hoge werkdruk zat: 'Gemeente, doe wat er beloofd is'

23 juni 2017, 17.04 uur · Aangepast 23 juni 2017, 17.59 uur

Ze verdienen te weinig, de werkdruk is te hoog en er is te weinig waardering voor het beroep: de hele week volgde AT5 de leraren en directeur van basisschool Samenspel in Zuidoost. Net als heel veel andere juffen en meesters gaan ze volgende week staken, want de maat is vol. Hun oproep: politiek, doe eindelijk eens iets.

Zo vertelde Juf Marga Jongsma eerder deze week dat ze niet alleen mentaal gesloopt is, ook fysiek heeft ze klachten door de hoge werkdruk. 'Maar de laatste tijd ben je wel heel vaak moe, heb ik heel vaak dat ik 's ochtends opsta en dat gewoon mijn lijf pijn doet en dat ik eigenlijk denk van: ik kan niet meer', vertelde zij.

'Geef die meer handen in de klas'
Haar oproep aan de Amsterdamse gemeenteraad is dan ook een simpele: 'Er moet gewoon meer geld naar het onderwijs en doe wat er beloofd is. Geef die meer handen in de klas, zodat de werkdruk omlaag gaat'. Ze wordt in die oproep bijgestaan door haar collega Ciske Ligeon, die eraan toevoegt graag meer waardering voor juffen en meesters te zien.

Lees ook: Zonder diploma voor de klas: 'De school is blij, studenten krijgen een onvoldoende'

'We maken veel geld vrij voor onderwijs in Amsterdam', zegt PvdA-raadslid Marjolein Moorman. 'Dat gaat bijvoorbeeld naar de internationalisering van het onderwijs. Het gaat naar plekken waarvan ik soms denk: "Dat kunnen we echt veel beter doen".' Ook VVD-raadslid Samira Bouchibti vindt dat de gemeente steken heeft laten vallen. 'De wethouder Onderwijs [red. Simone Kukenheim] moet ons laten weten wat er op korte termijn gaat gebeuren, om die leraren in de klas te krijgen en ook in de klas te houden.'

 Lees verder onder video

Ook Marijke van Amersfoort, de directeur van basisschool Samenspel, hekelt de hoge werkdruk. Haar juffen en meesters moeten namelijk naast lesgeven ook talloze rapporten schrijven en dat gaat ten koste van de kinderen in de klas. 'Als een leerkracht dat goed wil doen, dan moet ook iemand de klas een uurtje kunnen overnemen.' Ook PABO-student Denise Koops vindt dat de nadruk in het onderwijs moet liggen op de kinderen en niet op de administratieve 'rompslomp'.

Lees ook: Directeur basisschool: 'Gelijke kansen voor kinderen? Goede mensen voor de groep'

'Taken uit handen genomen'
Marga Jongsma ziet ook problemen met het passend onderwijs. Ze noemt het een 'nobel streven' maar ziet in de praktijk dat ze kinderen die extra aandacht vragen, nauwelijks kan helpen. 'Zorg dat mij taken uit handen genomen worden, zodat ik kinderen de aandacht kan geven die ze verdienen', is haar oproep aan de politiek.

Marjolein Moorman erkent dat de grote diversiteit op Amsterdamse scholen veel vraagt van leraren. 'Heel veel leraren vinden dat ontzettend leuk en doen dat ook met liefde. Maar als het je dan niet makkelijk wordt gemaakt. Ja, dan ga je misschien naar een plek waar het wat makkelijker is.'

Betaalbare woningen voor docenten
Dat het voor leraren niet makkelijk is om een betaalbare woning te vinden in de stad, helpt ook niet in de zoektocht naar nieuwe docenten. 'Woningen die krijg je niet zomaar uit de grond, die moeten gebouwd worden', vertelt Samira Bouchibti. 'Er moeten betaalbare woningen komen, daar zijn we ook een voorstander van.' Ze vervolgt: 'Het hele college, maar zeker de wethouder onderwijs, ze trekt het naar zich toe, maar er mag echt wel een tandje bij'

Lees ook: Volgende week staken alle basisschooldocenten. Maar waarom?