Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Rechtbank: Krakers moeten weg van ADM-terrein

28 juni 2017, 18.44 uur

De krakers op het ADM-terrein moeten weg. Dat is de uitkomst van de jongste rechtszaak over het slepende conflict tussen de vrijbuiters en Chidda, het vastgoedbedrijf dat eigenaar is van de grond.

Chidda reageert verheugd op de uitspraak. Woordvoerder Ferry Sint: 'Ik denk dat we wel een glaasje champagne gaan drinken vanavond. Het werd na twintig jaar ook wel tijd, maar we zijn hoe dan ook blij dat het gebied eindelijk kan worden ontwikkeld'.

Met een handvol partijen is het vastgoedbedrijf al in 'vergevorderd stadium aan het praten', en Chidda vermoedt dat meer ondernemers in de komende tijd interesse zullen tonen.   

Het vastgoedbedrijf ligt al jaren overhoop met de krakers en de gemeente over de 43,5 hectare in het Westelijk Havengebied. Laatstgenoemde zag geen reden om het gebied van tientallen hectaren te ontruimen, omdat plannen om de grond in gebruik te nemen ontbraken. 

Lees ook: Vestiging bedrijf ADM-terrein stapje dichterbij

ADM, een voormalig scheepswerf, is in 1997 in handen gekomen van het vastgoedbedrijf. Sinds het eind van datzelfde jaar wordt het terrein gekraakt. Inmiddels wonen zo'n 200 mensen op het terrein, hoofdzakelijk in caravans. 

Chidda wil het gebied graag gaan ontwikkelen. Dat bleek ingewikkeld, niet alleen dankzij de krakers maar ook vanwege een soort bestemmingsplan waarbij het gebied enkel ontwikkeld kon worden binnen de maritieme industrie. Daardoor kwamen door Chidda gemaakte plannen maar nauwelijks van de grond en konden de krakers het gebied blijven gebruiken. 

Proportioneel 
De Amsterdamse rechtbank oordeelt nu dat het bestemmingsplan prima gehandhaafd kon worden en de ontruiming van de krakers niet als disproportionele actie te boek zou komen te staan. De gemeente moet daardoor alsnog het bestemmingsplan handhaven, wat betekent dat er niet meer mag worden gewoond. 

Binnen zes weken moet de gemeente bekend maken hoe zij de wet denkt hand te haven. Bijvoorbeeld via een dwangsom zouden de krakers gedwongen kunnen worden het gebied te verlaten. 

De strijd is echter nog niet helemaal gestreden. De gemeente kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak, maar het is de vraag of dat ook gaat gebeuren. De krakers van ADM reppen op hun Facebookpagina over vervolgstappen, maar doen nog niet uit de doeken welke dat dan zijn. 

De gemeente laat weten dat zij het vonnis nog moeten bestuderen, en later met een reactie zal komen.