Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kippenopvang voor gedumpte kippen in Nieuw-West geopend: 'Wonen op stand'

30 juni 2017, 19.32 uur · Aangepast 30 juni 2017, 19.53 uur

Amsterdam opende vandaag een eigen kippenopvang. Het is de eerste gemeente die een asiel heeft dat speciaal gericht is op deze dieren. Wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens is speciaal voor de gelegenheid naar de Fruittuin van West gekomen, waar de kippen worden gehouden.

De kippenopvang krijgt van Ivens een jaarlijkse subsidie van 5000 euro. En dat is het bedrag zeker waard, vindt de wethouder. 'Voor honden, katten en konijnen hebben we allemaal opvang. En kippen zijn ook dieren.' En wel het meest gedumpte dier in de hele stad. Jaarlijks plukt fauna-adviseur Peter van Poelgeest zo'n honderd zwerfkippen van straat en uit de stadsparken.

Gedumpt
Eerst gingen de dieren naar hobbyboeren uit de kennissenkring van Van Poelgeest. Maar omdat er steeds meer kippen en vooral hanen gedumpt worden kreeg hij steeds meer moeite om de vogels te plaatsen. 'Dit voorjaar waren het kuikentjes, hartstikke leuk en klein en lief. Maar op een gegeven moment worden ze groter en groter. En deze kukelen al een beetje, ja dan vinden mensen het opeens niet meer leuk. En dan worden ze gedumpt', legt Peter van Poelgeest uit.

Moeilijk overleven in de stad
In de stadsparken weten de gedumpte kippen en hanen volgens Van Poelgeest moeilijk te overleven vanwege de koude winters en loslopende honden. Hij vindt het daarom belangrijk dat de opvang er nu is. 'Nou moet je eens kijken wat een leven die beesten hebben hier. Tussen het hoge gras, alle vrijheid. Die beesten hebben het hier fantastisch. Het is haast wonen op stand.'

De opvang is gratis te bezoeken en voor een klein prijsje kun je zelfs een kip meenemen. Of een haan natuurlijk.