Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stevigere straffen om kleine honden tegen pitbulls te beschermen

4 juli 2017, 14.13 uur · Aangepast 4 juli 2017, 14.41 uur

Niet alleen mensen, maar ook kleine honden zijn regelmatig het slachtoffer van agressieve pitbulls. Nieuwe wetgeving moet de beestjes beter beschermen.

Gevechtshonden, zoals pitbulls, zijn al jarenlang omstreden omdat ze regelmatig mensen bijten. Maar ook baasjes van kleine honden houden hun hart vast als ze een onaangelijnde pitbull moeten passeren met hun maltezer of teckel.

Lees ook: Pitbull bijt meisje (6) meerdere malen in gezicht

Eigenaren van agressieve honden die andere honden (dood)bijten, zijn ook nu al strafbaar. Volgende week staat bijvoorbeeld de 33-jarige Benito W. voor de politierechter. Zijn pitbull beet vrijdag 7 maart meerdere keren een chihuahua op de Nieuwezijds Kolk.

Lees ook: Stafford bijt teckel dood in Vondelpark: 'Wachten op volgende bijtincident'

Toen een politieagent hem vervolgens aansprak, begon W. volgens het Openbaar Ministerie te tieren. 'Ik heb een AK-47 en schiet jouw kop eraf. Je bent een mongool met je bril', zou hij geroepen hebben tegen de agent. 'Je bent niet goed. Ik ga je woning overvallen. Dan zullen we weleens zien hoe je dan reageert.'

Misdrijf
Om kleinere honden beter te beschermen tegen agressieve gevechtshonden, kondigde de overheid gisteren nieuwe wetgeving aan. In de huidige situatie kan Benito W. veroordeeld worden tot een celstraf van maximaal zes maanden of een geldboete van maximaal 8.200 euro, omdat hij 'geen voldoende zorg' droeg voor het onschadelijk houden van zijn dier.

Lees ook: Baby in gezicht gebeten door pitbull

Maar deze 'overtreding', wordt wat de overheid betreft een 'misdrijf'. Dat betekent dat de rechter straks strenger kan straffen (tot een jaar cel) en de eigenaar een 'houdverbod' kan opleggen. De politie krijgt meer bevoegdheden om de agressieve hond in beslag te nemen.

Lees ook: Agent schiet aanstormende hond neer

Om de overlast van gevechtshonden tegen te gaan, bedacht de regering eerder al dat eigenaren van pitbulls en dergelijke dieren vanaf volgend jaar een verplichte opvoedcursus moeten volgen. Ook zijn er politieke partijen in de Tweede Kamer die een verbod op het fokken van deze honden willen invoeren.