Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scholen betalen torenhoge prijzen voor werving geschikte leraren door lerarentekort

4 juli 2017, 22.35 uur · Aangepast 5 juli 2017, 01.10 uur

Door het toenemende lerarentekort is het voor veel Amsterdamse basisscholen een race tegen de klok om hun team rond te krijgen. In die run op de laatste beschikbare leerkrachten moeten scholen zich steeds vaker wenden tot commerciële bemiddelingsbureaus. Maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Geld dat scholen liever besteden aan het onderwijs zelf.

Twee maanden zocht schooldirecteur Rob Schimmel naar een leerkracht om zijn formatie rond te krijgen. Uiteindelijk ging hij noodgedwongen in zee met een commercieel bemiddelingsbureau, en vond een goede leerkracht, maar dat kost hem twee keer zoveel geld.

'We vinden het een heel zorgelijke ontwikkeling, want het is veel te kostbaar', zegt directeur Rob Schimmel van basisschool De Regenboog. 'We kunnen het niet betalen, maar aan de andere kant moeten we iemand voor de groep hebben.'

Fulltime werving
Frank Voskuil runt zo'n bemiddelingsbureau. Hij vraagt zo'n 30 procent meer dan een lerarensalaris. Kosten die hij maakt voor het bureau, scholing en verplichte BTW-afdracht. Hij heeft ruim 300 leerkrachten in zijn bestand voor tijdelijke contracten. Een team is fulltime aan het werven.

'Onze kracht ligt in het online gedeelte. Als een leerkracht verhuist of een andere reden heeft om van werk te wisselen. Dan komen ze vaak via Google vaak als eerste bij ons terecht, waardoor wij het bereik hebben van onderwijzend Nederland.' Volgens Voskuil lopen schoolbesturen hierin achter.

Joke Middelbeek, voorzitter van de Amsterdamse schoolbesturen BBO, erkent dat, maar zij hebben niet de tijd en het geld om zich fulltime op werving te storten en kunnen financieel niet met commerciële partijen concurreren.

'Snel ingrijpen'
Middelbeek en Schimmel vinden dat de politiek snel moet ingrijpen om erger te voorkomen. Meer geld om zelf te kunnen werven of betere salarissen, zodat de schaarste minder wordt. Middelbeek: 'Ik vind dat we dit zichtbaar moeten maken. Overheidsgeld wordt aan de verkeerde dingen uitgegeven. Het is booming business voor de uitzendbureaus. Dat vind ik niet oké.'

De PvdA gaat donderdag in de raadscommissie Onderwijs vragen stellen over de kwestie.