Vetplantjes op het dak moeten Wibautstraat weer schone lucht geven

Dankzij vetplantjes op het Benno Premselahuis wordt de lucht in de Wibautstraat een stuk schoner. En dat is hard nodig, want de straat is één van de meest vervuilde van de stad.

De uitstoot van fijnstof is heel groot en daar moet wat aan gedaan worden vertelt algenexpert Robert Baart. 'Bij drukke straten, zoals de Wibautstraat, Stadhouderskade, waar veel verkeer is, worden regelmatig de normen overschreden. Bij stille plekken, het Amsterdamse Bos bijvoorbeeld, daar zijn de concentraties relatief lager.'

Plantjes zijn stofzuiger
Om al die fijnstof op te vangen is er op het dak van het Benno Premselahuis ongeveer vijftig vierkante meter aan vetplantjes geplaatst. Volgens Baart werken de plantjes als een soort stofzuiger en nemen ze veel van de stof op. 'We hebben met de eerste resultaten aangetoond dat zo'n 85 tot 98 procent van de fijnstof niet meer terugkomt in de atmosfeer.'

De vetplantjes zijn onderdeel van het project The Knowlege Mile. Met het initiatief willen de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en bedrijven ervoor zorgen dat de drukke Wibautstraat weer groen en gezond wordt.

Bijdrage, geen oplossing
Volgens Baart kunnen de plantjes een bijdrage leveren. Maar moet er voor een echte oplossing vooral gekeken worden naar de hoeveelheid autoverkeer dat dagelijks door de straat rijdt.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie