'Ondernemers Reguliersdwarsstraat willen zich niet profileren als homostraat'

Het lijkt erop dat er geen straatfeesten worden georganiseerd in de Reguliersdwarsstraat tijdens de aankomende Gay Pride. Caféhouders hebben niet genoeg geld over voor het beveiligen en schoonmaken van de straat.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. 'De horecaondernemers stellen zelf weinig affiniteit te hebben met het evenement en kunnen zich niet vinden in de voorwaarden die de parapluvergunning stelt.' Een van die voorwaarden is dus dat de ondernemers bijdragen aan de kosten.

Lees ook: Reguliers blijft 'gemixte' straat

Caféhouders zouden de Gay Pride liever niet te uitbundig vieren. 'Ze willen geen groot straatfeest zoals vroeger, maar willen het feest tijdens de Pride bewust "klein" houden omdat ze zich niet langer wensen te afficheren als "homostraat". De ondernemers geven aan in feite op dezelfde manier hun bedrijfsvoering uit te willen oefenen als gedurende de rest van het jaar.'

Van der Laan waarschuwt caféhouders dat ze niet zonder vergunning een straatfeest moeten organiseren. 'Met het oog op de verwachte drukte in de stad tijdens het evenement ziet de gemeente dan ook aanleiding om op te treden tegen spontane feesten en op die plekken extra streng toe te zien op het verbod om op straat te drinken.'

Lees ook: Cafés toch langer open tijdens Gay Pride

De Reguliersdwarsstraat is volgens hem juist nog wel 'dè homostraat van Amsterdam'. Daarom wordt er de komende tijd nog geprobeerd om 'gezamenlijk tot een oplossing te komen'. 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie