Start van hoofdcontent

Stad

nl

Roep om stoplichten voor niets: 'Gevaarlijk kruispunt Nieuw-West wordt daar niet veiliger van'

14 juli 2017, 11.03 uur

Het gaat te vaak mis op de kruising van de Burgemeester Roëllstraat en de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Nieuw-West, roepen bewoners na elk ongeluk. Verkeerslichten zijn volgens de buurt de oplossing, maar die gaan er definitief niet komen, zegt de gemeente nu.

De kruising in Slotermeer is onderdeel van een lange rechte weg. 'Dus de meeste mensen geven gas en dan krijg je een heel druk kruispunt.', legde een bewoner de situatie al eens uit aan AT5. 'Met stoplichten stoppen ze tenminste', zei een andere bewoner. 'Dan is het veiliger voor de hele buurt.'

Lees ook: Buurtbewoners: Het gaat te vaak mis op de Burgemeester Roëllstraat

'Niet per definitie veiliger'
Maar die wens wordt niet gehonoreerd. Er komen geen verkeerslichten, meldt een woordvoerder van de gemeente. 'Er heeft een verkeerstelling plaatsgevonden en de conclusie daarvan was: geen verkeerslichten plaatsen.' 

Een verkeerslicht maakt een kruispunt niet per definitie veiliger, zegt de gemeente. 'Als er te weinig verkeer rijdt, krijgen mensen bij rood licht het gevoel dat ze onnodig lang staan te wachten. De ervaring is dat daardoor dan meer mensen juist door rood gaan rijden terwijl passerende auto's dan minder alert of juist harder rijden, ze hebben immers groen licht. Een verkeerslicht moet dus geloofwaardig zijn.'

Wel andere maatregelen
De gemeente heeft overigens wel actie ondernomen na twee ernstige ongevallen op de kruising.

Nadat de 16-jarige Shanelle in februari werd doodgereden door tram 13, heeft de Werkgroep Blackspots van de gemeente na een schouw besloten verschillende maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren.

Heg weg, hek erbij
Het merendeel daarvan is al uitgevoerd, zegt de gemeente. Zo is 'schichtmarkering' (een bliksemflits) op de weg getekend als waarschuwing voor automobilisten dat er een oversteek aankomt. Ook zijn de drempels verplaatst en het zebrapad en de heg verwijderd om het zicht op de weg te verbeteren. 

In september wordt een hek geplaatst tussen de tramrails ter hoogte van de halte om te voorkomen dat mensen op de halte de trambaan oversteken. 

Lees ook: Hoe verliepen de laatste minuten van het leven van Shanelle?

In september of oktober worden ook nog aanpassingen gedaan als gevolg van een ongeluk tussen een fietser en een auto in november 2015. Bij het linksaf slaan reed de auto tegen de fietser (een man van 84) aan. De fietser viel op de voetgangeroversteekplaats op de grond en raakte ernstig gewond. De auto kwam met vier wielen op de voetgangeroversteekplaats tot stilstand. Het asfalt wordt daar rood gemaakt en er komen waarschuwingsborden en richtingspijlen op de weg.