Start van hoofdcontent

Stad

nl

900 medewerkers van medicijnagentschap krijgen hulp bij vinden woning

14 juli 2017, 17.56 uur · Aangepast 21 november 2017, 10.54 uur · Foto: Wikimedia

De regering wil het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar de Zuidas halen en laat daar zelfs een gloednieuw miljoenenpand bouwen als dat lukt. Maar waar moeten de 900 medewerkers straks wonen met hun partners en kinderen? De regio Amsterdam belooft hulp, 'maar geen voorrang'.

EMA heeft nu een kantoor in Londen, maar omdat het Verenigd Koninkrijk binnenkort uit de EU stapt (Brexit) moet het agentschap in een ander EU-land komen te staan. Meerdere landen azen op EMA, dat beslist over het toelaten van nieuwe geneesmiddelen. In november valt het besluit.

'Zuidas is perfecte plek'
In het voorstel van Nederland wordt de Zuidas als de perfecte plek beschreven om het medicijnagentschap te huisvesten: met de trein ben je in 10 minuten op Schiphol, er is een 4G-netwerk en proeven met 5G beginnen nog dit jaar.

Wethouder Kajsa Ollongren voegt daar nog aan toe dat Amsterdam een van de best bereikbare steden in Europa is, door de snelle treinverbindingen, het uitstekende openbaar vervoer en de compactheid van de regio.

'Goede, betaalbare woningen'
De medewerkers van EMA zullen zich hier snel thuis voelen, voorspelt het Rijk. 'Met meer dan 180 nationaliteiten is de regio Amsterdam een echte internationale gemeenschap.' Voor de partners van de EMA-medewerkers zijn er volop carrièrekansen en voor hun kinderen uitstekende (internationale) scholen, kinderopvang en voorschoolse activiteiten. Ook is de gezondheidszorg goed en is er een 'prima variëteit aan goede, betaalbare woningen'.

Die variëteit is er inderdaad, maar hoe komen die ongeveer 900 medewerkers en hun familieleden aan een huis in deze tijd van woningkrapte en hoge prijzen? Voor veel Amsterdamse basisschoolleraren en politieagenten is hier wonen al niet meer mogelijk en op hulp hoeven ze niet te rekenen.

Lees ook: D66: geef leraren voorrang op de Amsterdamse huizenmarkt

'Geen voorrang voor medewerkers EMA'
In het Nederlandse voorstel (bid book) voor het huisvesten van EMA staat dat de regio gaat samenwerken met projectontwikkelaars en investeerders. 'De verwachting is dat, zodra het besluit is genomen EMA naar Nederland te verhuizen, scenario's kunnen worden ontwikkeld om appartementen en huizen in de vrije huursector te kunnen reserveren voor EMA-staff in deze steden.'

Dat klinkt heel voorzichtig en dat is het ook, verzekert een woordvoerder van de gemeente. 'Het betekent zeker niet dat er 900 woningen worden gereserveerd voor de medewerkers van EMA.'

Geen voorrang dus, maar wat dan wel? 'Wat we eigenlijk met die passage willen zeggen: weet dat wij zo goed we kunnen zullen helpen met het vinden van woningen. Maar we hebben nog steeds te maken met de huidige markt, met hoge prijzen en krapte. We helpen, maar gaan niets geven.'

Concreet betekent dat dat de gemeente mensen in contact kan brengen met een makelaar of afspraken kan maken met een makelaar die in één keer een aantal woningen beschikbaar heeft. 'Er zijn plannen om in één keer meerdere woningen beschikbaar te stellen. Het zou kunnen dat we dat gaan doen, al weten we nu nog niet precies hoe. In elk geval gaat het niet om 900 woningen.'

Vaker hulp aan grote bedrijven
Volgens de woordvoerder is het wel vaker zo dat grote bedrijven die naar Amsterdam komen hulp vragen bij huisvesting. Dan probeert de gemeente te bemiddelen.

Deze promotievideo maakte de Nederlandse overheid om het Europees Geneesmiddelenbureau naar de 'Amsterdam Metropolitan Area' te lokken: