Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Handhavers mogen geweld gebruiken rondom straf-azc, D66 wil extra cameratoezicht

19 juli 2017, 14.47 uur · Aangepast 20 juli 2017, 13.54 uur

Handhavers van stadsdeel West mogen indien nodig geweld gebruiken rondom het straf-azc dat later dit jaar de deuren opent.

In het zogenoemde Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (ebtl) komen vanaf 1 november eerst twintig en op termijn vijftig asielzoekers die zich misdragen hebben in normale asielzoekerscentra. Bijvoorbeeld met pesterijen of discriminerend gedrag. Bewoners maken zich zorgen om de veiligheidsrisico's van het straf-azc in de voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken aan de Transformatorweg.

Lees ook: Wat betekent de komst van het straf-azc voor omwonenden?

Ook partijen in de bestuurscommissie van stadsdeel West hadden gisteravond veel vragen aan afzwaaiend stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester. Er bestaat bijvoorbeeld nog veel onduidelijkheid over de consequenties voor bewoners die zich niet aan het dagprogramma of de avondklok houden.

Geweld door boa's
Jelle de Graaf van de Piratenpartij maakte zich druk om de burgerrechten van de bewoners. Hij had namelijk gelezen dat de twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), die acht uur per dag toezicht houden rond het straf-azc, geweld mogen gebruiken bij aanhoudingen. Hoewel andere partijen twijfelden of De Graaf het allemaal wel goed had begrepen (het geweldsmonopolie ligt immers bij de politie) moest Bouwmeester de piraat toch gelijk geven.

Lees ook: Omwonenden verrast door komst straf-azc: 'Ik ga met pepperspray lopen'

'De handhavers zijn zwaar opgeleid en mogen inderdaad geweld in lichte vorm gebruiken.' Volgens Bouwmeester mogen alle burgers dit, maar is het verschil dat de boa's dat ook mogen als er geen sprake is van heter daad. In specifieke situaties mogen de boa's dus geweld gebruiken dat niet excessief is. 'We hebben het niet over een paar softies', zei de stadsdeelvoorzitter over de boa's.

Lees ook: Asielzoekerscentrum Nieuw-West gaat eerder dicht

Veel partijen zijn kritisch over het aantal boa's dat ingezet wordt. Dat het er maar twee zijn, noemde bestuurslid Gertjan Neerhof van de VVD 'wel heel karig'. 'Is het niet slimmer om te beginnen met vier en terug te schalen indien nodig?' Volgens Bouwmeester is dat een kip-en-ei-verhaal, omdat nu nog niet duidelijk is in hoeverre de handhavers nodig zijn en de inzet van boa's ten koste gaat van de inzet op andere locaties in West.

#BREEK Ik snap niks van zwalkend #D66. Na jaren bondgenoot tégen #cameratoezicht vraagt D66 #020west zonder aanleiding om camera's bij EBTL?

— Yvette Hofman (@YvetteHofman) 18 juli 2017

Cameratoezicht
Piet Rietman van D66 riep op tot meer toezichtcamera's. Niet alleen op het terrein van het straf-azc, maar ook in de omliggende omgeving. Daarin kreeg hij alleen bijval van de VVD, andere partijen waren enorm kritisch. 'Een werelddraai', noemde Yvette Hofman van GroenLinks het. D66 was tot nu toe namelijk heel terughoudend met preventief cameratoezicht, het middel wordt pas ingezet als andere mogelijkheden niet werken. 'Ik zie niet waarom we in dit geval moeten afwijken van onze principes, D66 blijkbaar wel.'

Lees ook: Jan Evertsenstraat krijgt cameratoezicht na reeks geweldsincidenten

Volgens Rietman is er nu sprake van een 'uitzonderlijk geval waarbij we op voorhand weten dat er een behoorlijke kans is dat het wel onveilig zal zijn in die buurt gezien de achtergrond van deze mensen'. Hij erkende dat zijn voorstel inbreuk doet op de privacy van burgers, maar het zou nu minder erg zijn omdat het straf-azc niet in een woonwijk staat. 'Het gaat niet om criminelen, maar om toekomstige Nederlanders', wierp Hofman tegen. Rietman: 'Het zijn wel toekomstige Nederlanders die incidenten hebben veroorzaakt, een zijn een grotere bedreiging voor de veiligheid dan andere mensen.'

Lees ook: Cameratoezicht in centrum opgeschroefd om drugsoverlast tegen te gaan

De VVD ging nog een stap verder en wil van het straf-azc een veiligheidsrisicogebied maken waar de politie preventief kan fouilleren. Volgens stadsdeelvoorzitter Bouwmeester kan dat niet. 'Dan moeten er juist wapen- en geweldsincidenten plaatsvinden. En wanneer dat gebeurt, dan kunnen we de zaak beter sluiten.'

Na democratische veren schudt @d66amsterdam ook burgerrechten af. Voorstel D66 om cameratoezicht te plaatsen bij asielzoekersccentrum. WTF!

— Jelle de Graaf (@Jelle_De_Graaf) 18 juli 2017

Geen adviesbrief
De vragen en ideeën van de politie partijen beperkten zich niet alleen tot zorgen om de veiligheid van omwonenden. Zo stelde de SP voor om bewoners die positief tegenover de komst van het straf-azc staan, bijvoorbeeld te betrekken bij taal- of fietslessen.

Lees ook: Gerolf Bouwmeester voorgedragen als burgemeester van Leusden

Echte duidelijkheid over consequenties voor asielzoekers die zich niet houden aan de huisregels kwam er echter niet, omdat de plannen deels nog in de maak zijn. Wel gaf Bouwmeester aan 'keiharde toezeggingen' te hebben van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg dat er 'heel snel' wordt ingegrepen als er iets misgaat met het straf-azc. Ook staat volgens hem de politie altijd klaar om bij te springen als de nood aan de man is.

Lees ook: Melanie van der Horst (D66) voorgedragen als stadsdeelvoorzitter West

In plaats van een concreet advies besloot de bestuurscommissie na ruim een uur discussiëren simpelweg een samenvatting van de geopperde ideeën en vragen te sturen naar Van der Burg, met een linkje naar de uitzending van de vergadering.