Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nooit bewoond en nu al weer verkocht: Flink verdiend aan appartementen Holland Park

20 juli 2017, 09.46 uur

Nog geen twee maanden nadat de eerste woningen in de nieuwe Diemense woonwijk Holland Park zijn opgeleverd, staan er al appartementen te koop. Eén van de appartementen is zelfs al onder voorbehoud doorverkocht zonder dat er ooit in gewoond is.

In totaal worden er in Holland Park meer dan 2500 woningen gebouwd. Wanneer de nieuwe wijk bij Station Diemen-Zuid helemaal af is moeten er meer dan 5000 mensen wonen. Vanwege de ligging, dichtbij het oostelijk deel van de stad, is de wijk populair bij veel Amsterdammers die in de stad zelf nauwelijks nog een huis kunnen krijgen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

abc5media_image_1

De woningen in verschillende blokken werden in recordtempo verkocht. De eerste huizenkopers binnen het project lijken nu te kunnen profiteren van een enorme waarde-ontwikkeling.

Binnen twee maanden na oplevering te koop
Zo moet het onder voorbehoud doorverkochte appartement aan de Piet Mondriaansingel minimaal 369.000 opbrengen, terwijl het begin 2015 nog gekocht werd voor ongeveer 279.000 euro. Een waardevermeerdering van bijna een ton in iets meer dan twee jaar tijd. Opmerkelijk is dat de eerste bewoners van het zogenaamde Blok 1 pas op 22 mei hun sleutel kregen.

Lees ook: Kopers moeten bieden op nog niet gebouwde 'starterswoningen' in Noord

In het appartement is nog nooit gewoond. Foto's op huizenadvertentiesite Funda laten een kale woning zien zonder keuken en met ongepleisterde en ongeschilderde muren. Een badkamer en aparte wc zijn wel opgeleverd. Het is niet het enige onbewoonde appartement dat alweer te koop staat. Voor zeker vier andere huizen in Blok 1 van Holland Park geldt hetzelfde.

Tekst gaat verder onder afbeelding

abc5media_image_2

Meer dan een ton verdiend in twee jaar
Een appartement van 90 vierkante meter, ook aan de Piet Mondriaansingel, kostte in 2015 nog 262.000 euro en heeft nu een vraagprijs van 340.000 euro. Weer een andere woning van in totaal 66 vierkante meter werd begin 2015 door de projectontwikkelaar verkocht voor rond de 174.000 euro. Amper twee maanden na oplevering moet de woning 300.000 euro opbrengen. Meer dan een ton extra.

Lees ook: 30 m2, geen zonlicht maar wel in hartje Amsterdam: 275.000 euro

Volgens de hoofdmakelaar van Holland Park, Lars van Engelen, wordt er niet gespeculeerd met de woningen en moet de oorzaak voor de verkopen eerder gezocht worden in de lange looptijd van het nieuwbouwproject. 'In twee jaar tijd kan er veel gebeuren binnen een gezin. Stellen kunnen scheiden of een huizenkoper is misschien werkloos geraakt.' In totaal zijn nu zo'n 160 woningen opgeleverd, vertelt hij. Iets meer dan drie procent van die woningen staat nu te koop en dat is volgens Van Engelen normaal.

'Typisch voor Amsterdamse huizenmarkt' 
Ook Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis vertelt dat het niet ongebruikelijk is dat bij nieuwbouw een deel van de woningen snel weer in de verkoop gaat: 'Bij ieder nieuwbouwproject zie je wel kopers afhaken. De waardevermeerdering in het geval van Holland Park is wel typisch voor de Amsterdamse huizenmarkt. Het gaat gewoon heel hard.' Afgelopen week werd bekend dat huizenprijzen in de stad in een jaar tijd meer dan 20 procent zijn gestegen.

Lees ook: Vraagprijs woning Amsterdam met 29,5 procent gestegen

Vast staat dat verkopende partijen goed verdienen aan de doorverkoop van hun huizen. Maar De la Porte plaatst daar wel een kanttekening bij. Mensen die een nieuwbouwhuis kopen betalen namelijk bouwrente en die is vaak een stuk hoger dan de rente over een hypotheek. In sommige gevallen bedraagt de bouwrente wel 6 procent. 'Over de volledige bouwperiode van een huis kan dat oplopen tot wel 7000 euro', zegt De la Porte.

Op een winst van in sommige gevallen meer dan een ton, is dat een relatief laag bedrag. Maar nieuwbouwers maken vaak wel meer kosten. Zo zitten ze met dubbele lasten die steeds hoger worden naarmate de oplevering van hun huis dichterbij komt.

Lees ook: Ivens: 'Geen huis verkopen zonder voorbehoud van financiering'

Pioniers van de wijk
Hoewel de doorverkoop van appartementen geen speculatie zou zijn, heeft de ontwikkelaar van Holland Park wel maatregelen genomen om speculanten te weren. Zo mogen de huizen niet doorverkocht worden tijdens de bouw. Zodra kopers de sleutel van hun woning ontvangen mag dat wel. De mensen die nu hun woning verkopen, waren in 2015 de pioniers van de wijk, zegt Van Engelen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

abc5media_image_3

De eerste woningen werden eind mei opgeleverd

'Begin 2015 was Holland Park een leegstaande kantorenwijk, waar veel mensen 's avonds niet over straat zouden durven', vervolgt de makelaar. 'Mensen die als eerste een woning kochten, die waren dapper genoeg om door die wijk heen te kijken. Zij zijn met een relatief laag bedrag ingestapt en worden nu beloond.'

Lees ook: Bewoners Diemen woest over nieuwbouwplannen

70 procent kopers komt uit Amsterdam
Dat de wijk in Diemen profiteert van de Amsterdamse huizenschaarste is niet alleen te zien bij de doorverkoop van appartementen. Inmiddels zijn ook de verkoopprijzen van de nog te bouwen woningen van Holland Park flink gestegen. Zo moet de koper van een woning van 77 vierkante meter in Blok 5 nu 304.500 afrekenen, terwijl een zelfde oppervlakte in 2015 nog voor een bedrag van tussen de 210.000 en 240.000 euro verkocht werd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

abc5media_image_4

In de wijk wordt nog veel gebouwd

Lees ook: Hoe de Amsterdamse vierkante meter in 14 jaar tijd 73% duurder werd

Diemen en dan met name Holland Park is volgens Van Engelen een reële optie voor mensen uit de stad geworden. 'Ongeveer 70 procent van onze kopers komt uit Amsterdam. Vijf minuten verderop ligt het nieuwe Amstelkwartier, maar de woningen daar zijn wel 30 procent duurder dan die van ons.’

OPROEP: AT5 zoekt verhalen Amsterdamse woningmarkt
Staat jouw woning in Holland Park te koop? Of heb jij als huizenkoper of verkoper in Amsterdam bijzondere zaken meegemaakt? Dan is AT5 op zoek naar jou. Mail je verhaal in het kort naar [email protected] en zet je nummer in de mail. Wij nemen dan contact met je op.