Start van hoofdcontent

Stad

nl

Greenpeace bezet hoofdkantoor Nuon in Zuidoost

20 juli 2017, 11.29 uur · Aangepast 20 juli 2017, 13.42 uur

Greenpeace houdt een demonstratie in het hoofdkantoor van Nuon in Zuidoost. De organisatie heeft een spandoek opgehangen aan de gevel van het kantoor en is het pand binnengedrongen. Ze willen dat Nuon de kolencentrale aan de Hemweg sluit.

Op het spandoek is te lezen 'NUOFF, sluit die kolencentrale!'. Ongeveer 25 activisten zijn naar binnen gegaan en hebben een vergaderzaal bezet. Ook de politie is aanwezig. Actievoerders hebben contact gehad met Nuon, maar het bedrijf wil niet onderhandelen over een sluiting van de centrale. Het energiebedrijf heeft de actievoerders verzocht het pand zo snel mogelijk te verlaten. Greenpeace laat weten dat ze het kantoor niet zullen verlaten totdat er wordt onderhandeld.

Greenpeace wacht in het gebouw tot er een gesprek kan worden gevoerd met iemand van Nuon. Doel van de actievoerders is om de kolencentrale aan de Hemweg te sluiten. Greenpeace voert al jaren actie tegen de Hemwegcentrale. 'Wij willen dat NUON zelf verantwoordelijkheid neemt voor de vervuiling die de kolencentrale veroorzaakt en de centrale sluit', zegt campagneleider Faiza Oulahsen.

De kolencentrale aan de Hemweg is al tijden een punt van verhitte discussie. Verschillende partijen, waaronder de gemeente, hebben geld geboden om de centrale over te kopen en vervolgens te sluiten. Nuon is vooralsnog niet van plan om de centrale te verkopen.