Start van hoofdcontent

112

nl

Straffen tot twintig jaar voor liquidatieteam voor aanslag Peter 'Pjotr' R.

20 juli 2017, 12.51 uur · Aangepast 20 juli 2017, 15.01 uur

De rechtbank heeft de uitvoerders van de mislukte aanslag op Peter 'Pjotr' R. hogere straffen dan geëist opgelegd. 'De schutters verdienen de hoogste straf', aldus de rechtbank.

R. vertrok die middag in november 2015 bij de woning van zijn moeder aan het Fregat in Diemen. Toen hij in zijn auto zat, werden er liefst 34 kogels afgevuurd. R. werd door zeven kogels geraakt maar overleefde wonder boven wonder de aanslag. 

Forse straffen
Tegen de vijf verdachten waren straffen tot 18 jaar cel geëist maar de rechtbank besloot daar nog overheen te gaan. De twee veronderstelde schutters Atif M. en Gio C. moeten beiden 20 jaar opgesloten worden, oordeelde de rechtbank. 

Karim S. was de chauffeur van het stel maar leverde ook de wapens, de politiekleding voor een eerdere poging en was ook in het bezit van zware explosieven. Hij kreeg 17 jaar opgelegd. Bijrollen bij de liquidatiepoging waren er voor Alejandro P. en Genaro L., zij waren onder andere verantwoordelijk voor de observatie van 'Pjotr'. Zij kregen 14 en 12,5 jaar cel.

Lees ook: Liquidatieteam vermomde zich als agenten voor aanslag Peter 'Pjotr' R.

abc5media_image_1

In opdracht van 'Buik'
De vijf zouden in opdracht hebben gehandeld van 'Buik', het zou gaan om de 36-jarige Naoufal F. Hij werd in februari door Ierland uitgeleverd aan Nederland en zal terechtstaan voor zijn aandeel in deze en verschillende andere zaken.

Na de misluke moordaanslag in Diemen werden op verschillende plaatsen in de stad waaronder Osdorp verdachten gearresteerd voor mogelijke betrokkenheid. Bij huiszoekingen vonden rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen, kogelwerende vesten en twee kilogram explosieven.

De verdachten hadden ook politie-uniformen en een elektronisch stopbord in hun bezit. Deze werden volgens het OM gebruikt bij een eerdere mislukte poging.

Lees ook: Boze baas na mislukte moordaanslag: 'Wat is dit voor shit, hij rijdt toch geen ferri?'