Start van hoofdcontent

Stad

nl

Einde vrijplaats ADM: krakers moeten in februari weg zijn

25 juli 2017, 13.52 uur · Aangepast 25 juli 2017, 14.20 uur

Na 20 jaar getouwtrek is er vandaag een einde gekomen aan de soap rond het ADM-terrein. De krakers moeten het terrein in het Westelijk Havengebied in februari verlaten, anders volgt ontruiming door de politie.

De rechter heeft vandaag de vordering tot ontruiming van het ADM-terrein in hoger beroep toegewezen. In een eerdere rechtszaak van ADM-eigenaar Chidda Vastgoed B.V. tegen de krakers, werd dit verzoek nog afgewezen. De directeur van Chidda, Ferry Sint reageert verheugd: 'Wij zijn uiterst blij, dit is de knock-out, er is nu geen weg meer terug'.

Servicewerf voor scheepsonderhoud
Chidda heeft het terrein sinds 2015 verhuurd aan Koole Maritiem B.V, dat op het terrein een servicewerf voor scheepsonderhoud- en reparatie wil vestigen. Volgens de rechter zijn die plannen inmiddels concreet genoeg en moeten de krakers vertrekken. Het terrein moet ontruimd zijn een half jaar nadat Chidda de definitieve omgevingsvergunning voor de servicewerf ontvangen heeft. Volgens Sint moet die vergunning uiterlijk half augustus binnen zijn, de ontruiming zou daarmee uiterlijk in februari moeten volgen.

Op 27 juni oordeelde de rechter ook al dat de gemeente ervoor moet zorgen dat de ongeveer 200 krakers het terrein moeten verlaten. De gemeente heeft inmiddels een brief aan de krakers gestuurd waarin staat dat zij per 5 augustus het terrein verlaten moeten hebben. Wordt daar geen gehoor aan gegeven dan moet de gemeente zes maanden later (ook februari 2018) gaan handhaven en volgt er een ontruiming door de politie, aldus Sint.

Lees ook: Krakers ADM-terrein moeten uiteindelijk tòch vertrekken, maar geven nog steeds niet op

'Culturele vrijhaven'
De krakers van het ADM-terrein gaven eind juni nog aan strijdvaardig te blijven. Het terrein trekt volgens de bewoners tienduizenden mensen per maand. 'Blijkbaar hebben we iets neergezet dat mensen inspireert. Dat is belangrijk voor de stad denk ik. Echt een culturele vrijhaven.'

Bekijk hier een aflevering van het AT5-programma de Straten van Amsterdam over het ADM-terrein