Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minder criminaliteit, maar overlast door drukte stijgt ondanks Binnenstad Offensief

26 juli 2017, 18.30 uur · Aangepast 26 juli 2017, 20.11 uur

De inzet van 140 extra handhavers in het centrum van de stad heeft geleid tot een sterke daling van de criminaliteit in het gebied. Maar ernstige overlast, bijvoorbeeld door grote groepen toeristen, is maar moeilijk aan te pakken. Dat schrijft de burgemeester vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Om het Binnenstad Offensief mogelijk te maken werden begin december vorig jaar 70 handhavers van de gemeente en 70 handhavers van de politie vrijgemaakt. Die extra inzet moet ervoor zorgen dat de criminaliteit in de binnenstad de kop ingedrukt wordt. De extra handhavers zijn ingezet rond het Haarlemmerplein, de Wallen, het Leidseplein en het Rembrandtplein.

Ook moeten de handhavers extreme overlast die bewoners ervaren door bijvoorbeeld drukte, verkeersovertredingen, of afval op straat, wegnemen. En moet het veiligheidsgevoel voor bewoners van de binnenstad toenemen. Door zichtbaar meer handhavers op straat moet de binnenstad als 'bewoonbaar' ervaren worden.

Daling in zakkenrollerij en straatroven, meer nepdrugs
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Van der Laan vandaag dat er een duidelijke daling te zien is in het aantal gevallen van zakkenrollerij en straatroof. Zo werden er in de maanden maart tot en met mei van dit jaar nog 1121 meldingen gedaan van zakkenrollerij, tegen 1409 meldingen een jaar eerder. Het aantal straatroven daalde van 78 in maanden maart tot en met mei in 2016, tot 57 in diezelfde maanden van dit jaar. Het aantal incidenten met nepdrugs steeg wel licht: van 268 vorig jaar tot 308 in maart tot en met mei 2017.

Lees ook: Nu al grote drukte op de Wallen: Wanneer is druk te druk en wat doe je ertegen?

Het terugdringen van de overlast door onder andere drukte, blijft een probleem voor de gemeente. Het aantal overlastincidenten steeg juist ten opzichte van een vorig jaar. In de maanden maart tot en met mei van 2016 lag dat aantal op 1354, in dezelfde periode van dit jaar liep dat aantal op tot 1627. Zo werd er meer meldingen gedaan van overlast door jeugd, geluid, en grote groepen mensen (deze laatste groep werd vorig jaar nog niet gemeten). Opvallend is het aantal meldingen dat de gemeente kreeg over overlast door vuilnis: een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Naast de toenemende drukte komt de stijgende overlast mogelijk ook door de hogere pakkans, omdat er meer handhavers op straat zijn. Ook zou het kunnen dat bewoners meer meldingen doen, omdat de procedure daarvoor vereenvoudigd is.

Lees ook: Bewoners vrezen voor veiligheid door drukte: 'Je komt er niet meer doorheen'

Niet oplossing voor drukte
'De criminaliteit is teruggebracht, er is meer vertrouwen in de buurt. Maar het terugbrengen van overlast is moeilijker', zegt een woordvoerder van Van der Laan tegen AT5. Het Binnenstad Offensief is volgens hem niet de oplossing voor de drukte. Hij haalt daarbij een voorbeeld aan van grote groepen toeristen die niet zomaar weggestuurd kunnen worden, als ze niet in overtreding zijn.

Ondanks dat de overlast door drukte niet vermindert, blijft het Binnenstad Offensief voorlopig van kracht. In eerste instantie zou het project lopen tot 1 juni. Maar de gemeente heeft nu besloten dat de extra 140 handhavers nog tot 1 oktober blijven. In de wintermaanden wordt die extra capaciteit teruggeschroefd tot ongeveer twee derde.

'Wat voor stad willen we zijn?'
In het AT5-programma Gesprek met de burgemeester gaf Van der Laan begin april al aan dat hij de zorgen van bewoners over de extreme drukte in het centrum ter harte neemt. 'We moeten nu een heel goed gesprek als Amsterdammers met elkaar voeren, bewoners en ondernemers, over de vraag: wat voor stad willen we zijn?'

Om de toenemende drukte in de binnenstad te lijf te gaan kwam de gemeente in 2015 met het programma Stad in Balans. Maatregelen binnen dat programma moeten ervoor zorgen dat toeristenstromen beter worden gespreid en dat de overlast door drukte daalt. Vorig jaar kondigde de gemeente aan dat het Wallengebied verboden wordt voor rondvaartboten en dat touringcars geweerd gaan worden uit het centrum.