Ajax en Nice spelen gelijk tijdens eerste ontmoeting voorronde Champions League (1-1)

26 juli 2017, 23.41 uur · Aangepast 27 juli 2017, 02.36 uur

Ajax heeft vanavond in Nice gelijk gespeeld tegen Nice. De Amsterdammers keken na de eerste helft van de derde voorronde in Champions League nog tegen een achterstand aan, maar wisten na rust sterk terug te komen. Eindstand: 1-1.

De wedstrijd was extra beladen door het drama van Nouri ruim twee weken. Als eerbetoon naar de nummer 34 van Ajax kwamen de spelers van Nice het veld op met een shirt aan met daarop de tekst 'Stay Strong Appie'.

Ajax startte de wedstrijd met Kluivert in de basis. Huntelaar moest zijn eerste officiële wedstrijd bij Ajax sinds zijn terugkeer vanaf de bank bekijken. Trainer Marcel Keizer gaf hem zelfs geen invalbeurt.

Doorkopballetje
Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam in de vierde minuut van de kant van Nice. Een doorkopballetje van Balotelli werd op tijd gezien door Sánchez: hij kon ertussen komen. Tien minuten later ging De Ligt de fout in met een verkeerde pass. Bijna bereikte de bal Balotelli, maar weer zat Sánchez ertussen.

Balotelli had sowieso een hoofdrol in de eerste helft: in de tiende minuut verloor hij in een duel één van zijn schoenen. De scheidsrechter liet doorspelen, tot ongenoegen van de aanvaller van Nice. Hij besloot daarop met zijn schoen te gooien in de richting van de scheidsrechter.

Super Mario is niet bepaald blij met de beslissing van de scheidsrechter... Terecht? pic.twitter.com/iujJY8R21T

— Ziggo Sport (@ZiggoSport) July 26, 2017

Fout Cardinale
Ajax kreeg een prima poging om de score te openen in de 26e minuut. Door een fout van Nice-keeper Cardinale kwam de bal bij Dolberg terecht. Hij wist de bal alleen niet lekker aan te nemen. Twee minuten later wist Schöne goed uit te halen, maar Cardinale wist de bal weg te stompen. Het was de mogelijkheid voor Schöne om zijn 200e officiële wedstrijd voor Ajax te voorzien van een goud randje.

Balotelli
Balotelli kreeg in de 30e minuut een gele kaart van de Spaanse arbiter Carlos del Cerro Grande nadat hij er veel te hard inging bij Van de Beek. Dat er geen rode kaart getrokken werd, was een gelukje voor de aanvaller. Hij wist zijn gele kaart echter snel om te buigen in een doelpunt: slechts twee minuten na de overtreding scoorde Balotelli na goed voorbereidend werk van Seri.

Tot het doelpunt ging het gelijk op in de wedstrijd, maar Ajax raakte na de openingstreffer de kluts een beetje kwijt. Onana wist een tweede treffer voor de thuisspelende ploeg te voorkomen in de 41e minuut.

Gelijkmaker
Al snel in de tweede helft wist Donny van de Beek gelijk te maken voor Ajax. Door een fout van doelman Cardinale kwam de bal bij de Ajax-speler terecht. Van de Beek wist de bal in het lege doel te werken. Na het scoren klopte de Ajacied op zijn hart: hij droeg het doelpunt op aan Nouri.

? For Appie. pic.twitter.com/aRwEHglaU7

— AjaxDaily (@ajaxdailydotcom) July 26, 2017

Na de gelijkmaker kreeg Ajax veel meer zelfvertrouwen. Ook de keeper van Nice werd steeds onzekerder in zijn spel. In de 55e minuut testte Schöne hem maar nog eens: nu in het voordeel van Cardinale. Zeven minuten later scoort Viergever bijna de 1-2, maar de bal rolde naast na een uithaal.

Neres
Na bijna zeventig minuten mocht de op één na duurste aankoop ooit bij een Nederlandse voetbalclub David Neres invallen voor Kluivert. Ook Schöne werd naar kant gehaald nadat hij een gele kaart opliep. In zijn plaats kwam de 20-jarige Frenkie de Jong.

Lat
Van de Beek wist zich verder in de tweede helft te ontpoppen tot één van de sterkere aan de kant van Ajax. In de 72e minuut gaf hij een schitterende voorzet in de richting van Sánchez. Zijn kopbal kwam helaas op de lat terecht.

Supporter op veld
Verder in de tweede helft begonnen de Amsterdammers steeds sterker te spelen, zagen ook de supporters van Nice. Eén van hen besloot daarom in de tachtigste – als twaalfde man – het veld op te rennen. Stewards wisten de supporter snel van het veld te verwijderen. De scheidsrechter ontnam door de bizarre situatie op het veld Ajax alleen een corner, die het had verdiend nadat een speler van Nice de bal achter de lijn speelde.

Ajax krijgt tijdens aanval onverwacht bezoek... pic.twitter.com/nqDKxBzV9i

De net ingevallen Frenkie de Jong speelde in de 86e minuut een bal vol op het lichaam van Cardinale. Drie minuten later was De Jong weer gevaarlijk, alleen miste zijn schot dit keer kracht.

Kans op voorsprong Nice
In de laatste minuten van de wedstrijd speelde Ajax met vuur. Nice kwam heel dichtbij de 2-1 voorsprong: maar Plea schuifde - terwijl hij één op één stond met Onana - de bal naast. Kort daarna floot de scheidsrechter af. Eindstand: 1-1.

Volgende week woensdag is de return in Amsterdam. Ook deze wedstrijd begint om 20.45 uur.

AT5 keek de wedstrijd mee bij café Tante Roosje op het Rembrandtplein. Kijk hieronder naar een kort verslag.