Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook de NS gaat genderneutraal: 'Dames en heren' wordt 'Beste reiziger'

28 juli 2017, 09.42 uur · Aangepast 28 juli 2017, 10.15 uur · Foto: Alfenaar

Ook de NS switcht naar genderneutrale uitingen. 'Dames en heren' wordt vanaf december 'Beste reizigers'. De 24.000 automatische omroepberichten in treinen en 70.000 'live' berichten op stations zullen worden aangepast.

De NS gaat zijn machinisten, conducteurs en omroepers aansporen de reizigers neutraal aan te spreken. 'Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers', zegt NS-baas Roger van Boxtel.

Lees ook: Gemeente Amsterdam stimuleert genderneutraal taalgebruik

'Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.'

Met de wijziging treedt de NS in de voetsporen van de gemeente Amsterdam. Ambtenaren wordt aangespoord om Amsterdammers aan te spreken met 'beste mensen' of 'beste Amsterdammer'. 

Omroeper Ronald verving 'dames en heren' door 'reizigers'. Dat werd gehoord. M.i.v. nieuwe dienstregeling roept NS #echtvooriedereen om. pic.twitter.com/FWW4T1xRvF

— NS online (@NS_online) July 28, 2017