Roep om 'Eberhard van der Laanbrug' over 't IJ: 'Symbool van verbinding'

De uitzending van Zomergasten met burgemeester Eberhard van der Laan is ook vandaag nog het gesprek van de dag in de stad. Voor Sietse Bakker was het dé inspiratie voor een bijzonder verzoek: noem de nieuw te bouwen brug over 't IJ de Eberhard van der Laanbrug.

'Ik heb het programma gisteren uiteraard ook gekeken en werd er wakker mee. En toen sloeg ik vanochtend aan het nadenken', zegt de geboren Amsterdammer. 'Van der Laan is, in woord én daad, een bruggenbouwer', schrijft hij op de petitiepagina. Daar hebben inmiddels een kleine 1100 mensen al aangegeven voor te zijn. 

Lees ook: De tranen zaten bij de verbroedering, Van der Laan in Zomergasten tegen Amsterdam: 'Blijf de lieve stad'

In het verlengde van Jan Schaeferbrug
En daar eindigt de symboliek nog niet. 'Deze brug zal in het verlengde van de Jan Schaeferbrug op het Java-eiland liggen. Van der Laan beschouwt Jan Schaefer als zijn inspiratiebron (...)  Zou het niet mooi zijn om de andere brug de 'Eberhard van der Laanbrug' te noemen als symbool van verbinding?'

Straten en bruggen worden normaal gesproken pas vijf jaar na iemands overlijden vernoemd maar Bakker hoopt dat daarvoor een uitzondering voor wordt gemaakt. 'Bovendien, als een nieuwe straat eventueel vernoemd wordt, ligt deze waarschijnlijk ver buiten de stad. Hij verdient beter.'

De aanleg van de brug, die in de volksmond aanvankelijk de Javabrug wordt genoemd. zal naar verwachting rond 2020 beginnen. Het is onduidelijk wanneer deze af zal zijn. Daarnaast komt er ook nog een brug bij vanaf het Stenen Hoofd naar Noord. 

Lees ook: Gemeenteraad gaat akkoord: peperdure fietsbrug over het IJ moet er komen

Amsterdammers (en mensen buiten de stad uiteraard ook) kunnen hier hun steun laten blijken voor het idee.