Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: New York Pizza is wel fastfood; vergunning terecht geweigerd

2 augustus 2017, 17.51 uur · Foto: Google Maps

Geen restaurant, maar wel een fastfoodrestaurant, zo oordeelde de voorzieningenrechter vanmiddag over een nog te openen vestiging van New York Pizza op de Ferdinand Bolstraat. Het stadsdeel weigerde de ondernemer een vergunning te geven en dat is volgens de rechter terecht.

In het gebouw, vlakbij de metrohalte van de Noord/Zuidlijn, zijn volgens het bestemmingsplan van de gemeente meerdere horecatypen toegestaan. Maar fastfood werd specifiek uitgesloten. Het stadsdeel weigerde daarom een vergunning af te geven voor de vestiging van New York Pizza. De ondernemer stapte naar de rechter met het argument dat de vestiging een restaurant zou worden en geen fastfoodketen. Het argument: klanten worden bediend aan een tafel en er is bestek.

Lees ook: New York Pizza en gemeente Amsterdam voor rechter: 'We zijn geen fastfoodketen'

Omdat er in het bestemmingsplan van de gemeente geen definities van de begrippen restaurant en fastfoodrestaurant gegeven worden, zocht de rechter ze op in de Dikke van Dale. 'Volgens vaste rechtspraak moet in zo’n geval aansluiting worden gezocht bij het algemeen spraakgebruik', zo schrijft de rechtbank. 

Definities fastfood versus restaurant
De definitie van fastfood: voedsel waarvoor geen of weinig bereidingstijd nodig is, zoals snacks, opwarmgerechten enz. = gemaksvoedsel.

De definitie van restaurant: publieke gelegenheid waar men koude en warme maaltijden (en daarbij dranken) kan gebruiken en waar personeel aan tafel bedient (als zelfstandig complex, of als onderdeel van een groter complex). Ook als tweede lid in samenstellingen als de volgende, waarin het eerste lid een specialiteit noemt: fastfoodrestaurant (..).

Beperkte bereidingstijd
Volgens de voorzieningenrechter is de fastfood-definitie op de vestiging van New York Pizza van toepassing. 'Ook met het ter plaatse bestellen en nuttigen van bestelde etenswaren is volgens opgave van New York Pizza gemiddeld niet meer dan 30 tot 50 minuten per klant gemoeid. Dat is ook in lijn met een beperkte bereidingstijd.'

Het stadsdeel stond daarom in haar toen ze een omgevingsvergunning weigerde aan New York Pizza.