Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mee op jacht naar illegale hotels: 'De bedden waren beslapen, maar niet door de bewoonster'

14 augustus 2017, 12.12 uur · Aangepast 18 juni 2019, 13.26 uur · Foto: AT5

Zo'n 40 ambtenaren van de gemeente houden zich dag in dag uit bezig met het opsporen van illegale hotels en andere vormen van woonfraude. Sinds dit jaar is er meer mankracht en dat betekent meer 'heterdaadjes'. Het aantal boetes is nu al bijna even hoog als in heel 2016.

'Goededag. Gemeente Amsterdam. Kunt u voor ons even de deur open doen? Wij komen voor de controle van de verschillende bed & breakfasts op dit adres.'

Met een verdubbeling van het gebruik van Airbnb in de stad en de toename van andere vormen van vakantieverhuur neemt de overlast voor omwonenden en woonfraude toe.

Lees ook: Meldpunt illegale vakantieverhuur nu ook 's avonds en in weekend bereikbaar

Meldingen en online opsporing
Bijna 1600 keer werd dit jaar een melding gedaan bij Zoeklicht Direct, de afdeling van de gemeente die woonfraude opspoort. Zoeklicht Direct (vroeger Meldpunt Zoeklicht) speurt daarnaast ook zelf het internet af naar illegale hotels. Zo'n 40 ambtenaren houden zich fulltime bezig met woonfraude. 

Voor de opsporing is meer geld uitgetrokken en dat heeft effect, ziet de gemeente. 'Amsterdammers weten het meldpunt steeds beter te vinden, er worden minder panden aangetroffen die helemaal aan toeristen worden verhuurd, en het aantal boetes is halverwege het jaar al bijna even hoog als in heel 2016.'

'Meer mensen betrapt op heterdaad'
Doordat er meer mankracht is en sneller gewerkt kan worden, kunnen ambtenaren na een melding de volgende dag al langs. 'Dat scheelt in de boetes', zegt een woordvoerder. 'We betrappen meer mensen op heterdaad.'

In de eerste helft van 2017 zijn 154 boetes opgelegd voor een totaalbedrag 2 miljoen euro. Het overgrote deel van de boetes was voor illegale toeristische verhuur van appartementen. In 2016 werden 169 boetes uitgedeeld, voor bij elkaar opgeteld 1,9 miljoen euro. 

Lees ook: Nieuw wapen tegen Airbnb-overlast: Amsterdammer moet vakantieverhuur per 1 oktober melden

Huisbezoek aan de Binnenkant
AT5 ging mee op huisbezoek met Zoeklicht Direct, naar een woning aan de Binnenkant (zie video). De gemeente kreeg een melding binnen over mogelijke illegale vakantieverhuur op dat adres en heeft daarnaast zelf wat digitaal onderzoek gedaan.

Tekst gaat verder onder video:

'Gezien de inschrijvingen en de advertenties die we hebben gevonden, lijkt de bed & breakfast niet helemaal te kloppen', zegt Marieke Leeuw, projectleider Zoeklicht Direct. 

Verhuurders instrueren toeristen
Een bewoonster doet open. Het pand aan de Binnenkant blijkt enorm, met veel kamers waarvan niet duidelijk is welke bewoond worden en welke verhuurd worden aan toeristen. Omdat de gemeente merkt dat verhuurders hun toeristen instrueren om een boete te ontlopen, mag AT5 niet letterlijk melden welke vragen de handhavers stelden. 

Marieke Leeuw: 'Meerdere bedden waren beslapen, maar niet door de vrouw. Zij bevestigde dat zij daar woonde, met haar moeder, die de andere bed & breakfast runde. Maar die was er nu niet en al langer niet, maar er zaten wel toeristen. Eén van de voorwaarden van een B&B is dat je zelf in de woning woont. Dus is dat illegale verhuur aan toeristen.'

Er is nog veel onduidelijk over de situatie op het adres. Daarom is het team van Zoeklicht Direct een uitgebreid onderzoek gestart. Binnenkort volgt er opnieuw een huisbezoek.

Lees ook: Toch geen 150.000 euro boete voor Iamb&b: 'Klap in gezicht van wethouder'