Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse student Joran wil referendum over nieuwe aftapwet

14 augustus 2017, 22.01 uur · Aangepast 15 augustus 2017, 12.17 uur

Dat de overheid criminelen afluistert, is algemeen bekend. Maar vanaf 2018 kan dat ook zomaar gewone burgers overkomen. Dan kunnen namelijk gegevens van smartphones en computers bijgehouden worden, zonder dat er een specifieke verdenking is. Student Joran van Apeldoorn is het hier niet mee eens en wil een referendum over de wet.

De wet Inlichtingen- en Veiligheidsdienst regelt wat de geheime dienst in Nederland wel en niet mag. Een maand geleden is een nieuwe wet door de Eerste Kamer aangenomen en als de wet straks in werking treedt, dan mogen de geheime diensten meer dan ooit tevoren.

Naast het afluisteren van internetverkeer op grote schaal, mag de overheid ook bij organisaties data opvragen en internationaal informatie uitwisselen. En daar moet in ieder geval over gestemd worden, vindt initiatiefnemer Joran. 'We vinden het belangrijk, niet zozeer om de wet tegen te houden maar in ieder geval, dat de burgers van dit land zich erover kunnen uitspreken. Dat je er zelf voor kunt kiezen van ja, ik vind het oké om een deel van mijn privacy op te geven. Want het is een grote verandering in de rechtsstaat.'

Gevaarlijk
Burgerrechtenbeweging, Bits of Freedom, dat opkomt voor internetvrijheid, vindt dat gevaarlijk. 'Omdat onschuldige burgers op grote schaal in de gaten worden gehouden. En we weten dat als je in de gaten wordt gehouden, dat je je anders gaat gedragen. Dus het wordt een beetje alsof heel Nederland een soort vliegveld is, waar je een beetje moet opletten wat je wel en niet mag zeggen. En dat hoort niet thuis in een democratie', legt Hans de Zwart van de organisatie uit.

De handtekeningen stromen inmiddels binnen voor het referendum. Joran: 'We zaten nog net iets onder de 6000, dus een goeie kans dat we in dit interview al over de 6000 gaan en we moeten uiteindelijk over twaalf dagen op de 10.000 zitten. Dus we zijn goed op weg.'

Ook tekenen? Dat kan op de website www.sleepwet.nl.