Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrees voor veiligheid evenemententerrein N1 vanwege 'geheime' kerosineleidingen

16 augustus 2017, 09.59 uur · Aangepast 16 augustus 2017, 13.12 uur · Foto: Google Maps

De weerstand tegen het nieuwe evenemententerrein N1, een braakliggend terrein in het westelijke puntje van Westpoort, groeit. Belanghebbenden wijzen op de aanwezigheid van enkele ondergrondse olie- en gasleidingen die het gebied doorkruisen. De gemeente heeft inmiddels laten weten dat er geen sprake is van een onveilige situatie.

Lees ook: Gemeente: vrees voor veiligheid evenemententerrein N1 ongegrond

De gemeente maakt in het locatieprofiel van N1 onder het kopje Bijzonderheden melding van de aanwezigheid van hogedruk kerosine- en gasleidingen en schrijft letterlijk dat er nog nader onderzoek naar de leidingen nodig is. Het plan is om op het terrein aan de Wethouder van Essenweg jaarlijks tientallen festivals te houden, waar dagelijks 50.000 bezoekers kunnen komen.

Een binnenstadbewoner met een tuinhuisje in de buurt van het N1-terrein zegt tegen De Telegraaf met de aanwezigheid van de leidingen niet te begrijpen dat er op het terrein grote festivals worden gehouden. 'Ik vraag me af hoe 30.000 dansende festivalgangers zich verhouden tot ondergrondse gas- en kerosineleidingen. Een lange tentharing op de verkeerde plek de grond inslaan en we hebben een groot probleem.'

'Geheime leidingen'
Volgens de SP is de ligging van de buisleidingen geheim of 'in ieder geval in zeer kleine kringen bekend'. 'Ze zijn van strategisch belang en worden om die reden via helikoptervluchten bewaakt', stellen raadsleden Remine Albers en Tiers Bakker van de partij. 'Voor de inrichting van het evenemententerrein zal de organisator op de hoogte moeten worden gebracht van de ligging van de leidingen. Dat zal de geheimhouding van de leidingen niet ten goede komen.'

Bakker verwacht dat de brandweer in de komende weken zal wijzen op de risico's van het nieuwe evenemententerrein. Het eerste dancefestival staat over twee maanden gepland. Eerder was er al weerstand van de in het gebied woonachtige circusfamilie Boltini, die vindt de komst van het evenemententerrein ongewenst.

UPDATE 11.00 uur:
De gemeente meldt in een reactie dat er uitvoerig onderzoek is gedaan naar de ondergrondse leidingen. Er is geen sprake van een onveilige situatie.